Romania are un potential ridicat de crestere in ceea ce priveste volumul investitiilor financiare realizate de persoane fizice, comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est (ECE), considera XTB Romania.
Conform estimarilor companiei, suma medie tranzactionata zilnic pe bursa pe cap de locuitor este de 0,5 euro, considerand, ipotetic, ca toti romanii realizeaza tranzactii la bursa. Acest indicator atinge valori mai ridicate in alte tari din regiune precum Polonia (5 euro), Cehia si Ungaria (4 euro), ceea ce arata ca exista un potential important de crestere a acestei sume si in Romania.

„Sa nu uitam ca Romania ocupa locul secund in ECE in ceea ce priveste marimea populatiei si ca are aproximativ 5 milioane de angajati care platesc taxe. As spune ca cel putin 10% dintre ei, adica aproximativ 0,5 milioane de persoane, sunt investitori potentiali, un numar semnificativ mai mare decat in alte tari din regiune precum Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Croatia sau Cehia. Acest lucru duce la un potential de crestere mai ridicat pentru piata de tranzactionare din Romania”, a explicat Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB Romania.

Dezvoltarea pietei locale poate fi alimentata, de asemenea, de faptul ca Bursa ramane atractiva – in 2011, valoarea tranzactiilor s-a dublat in comparatie cu anul anterior si, chiar daca acest indicator a scazut in 2012, randamentele principalilor indici ai BVB (BET, BET-Fi) au fost considerabil mai ridicate decat dobanzile la depozite.

O alta premisa importanta consta in faptul ca Romania are cea mai rapida conexiune la internet din lume dupa Coreea de Sud, de aproximativ 15 megabiti pe secunda (mbps), ceea ce inseamna de cinci ori mai mult decat viteza medie a conexiunii de care beneficiaza americanii in casele lor.

Potrivit statisticilor XTB, din ce in ce mai multi romani investesc, chiar si sume mici de bani. Acest lucru poate fi considerat un semn pozitiv al interesului lor pentru tranzactionare si al dorintei de a invata cum sa realizeze tranzactii cu mai mult succes. Astfel, XTB Romania estimeaza pentru acest an o crestere a volumului sau lunar de tranzactii in marja de 10-15% comparativ cu 2012, cand acesta a atins 6-8 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri