Cu o valoare neta de peste 70 de miliarde de dolari, este destul de clar ca Warren Buffett stie cate ceva despre a investi. Asa ca atunci cand se ofera sa impartaseasca cateva ponturi in acest sens, ar fi bine sa ciulesti urechile si sa iei notite. Daca esti un investitor de talie medie si incerci sa iti maximizezi sansele de profit, iata cateva sfaturi din partea Oracolului din Omaha.

Investeste in tine insuti

Warren Buffett considera ca cea mai buna investitie pe care o poti face vreodata este in tine insuti. Investeste in propriile tale abilitati. Orice poti face pentru a deveni mai inteligent, mai abil, mai cult, este un lucru destept si trebuie realizat.

Nu investi sau cumpara niciodata un business pe care nu il intelegi

Ca investitor individual, nu ar trebui niciodata sa investesti intr-un business pe care nu il intelegi. In loc sa faci asta, ar trebui sa te focusezi pe lucrurile pe care le intelegi. “Sunt o multime de tipuri de business-uri pe care eu si Charlie Munger (partener si vice presedinte al Berkshire Hathaway – n.r.) nu le intelegem, dar acest lucru nu ne face sa nu dormim bine noaptea. Inseamna doar ca trecem la urmatoarea companie, si asa ar trebui sa faca orice investitor individual”, a subliniat miliardarul.

Cu alte cuvinte, nu iti pierde timp si bani incercand sa intelegi business-uri pe care nu le cunosti deja.

Diversifica

Daca nu esti un investitor extraordinar cu o experienta extrem de vasta in domeniu, ar trebui sa te axezi pe diversificarea investitiilor tale. Buffett considera ca majoritatea investitorilor individuali ar trebui sa investeasca intr-un fond de indici care reflecta evolutia S&P 500. Tine minte ca economia tot timpul isi va reveni si se va schimba.

Ar trebui deci sa analizezi exact indicii economici generali, pe langa cei ai companiei in care ar urma sa investesti, pentru a evita sa cumperi in momentul gresit, la pretul gresit.

Nu uita de competitie

De fiecare data cand investesti intr-o companie si intri in actionariat, ce faci, in esenta, este sa cumperi “o felie” din acel business. Ar trebui deci sa te axezi si pe concurenta. Care este pozitia in piata a companiei in care investesti? Trebuie sa cunosti aceasta informatie inainte de a cumpara actiuni intr-o companie.

Increde-te in tine insuti

Warren Buffett ii sfatuieste pe toti investitorii individuali sa se disocieze de restul, de multime. Este foarte dificil sa ai incredere in tine, atunci cand te afli inconjurat de oameni ori fricosi, ori lacomi, dar ar trebui sa o faci. Desi este de acord ca a avea incredere in tine, contra curentului de opinii, nu este deloc usor, este vital daca vrei sa fii un investitor de succes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri