Antreprenor si investitor in zona de IT, fondatorul si CEO-ul VaynerMedia, una dintre cele mai mari agentii digitale, a investit in mai mult de 50 de start-up-uri, printre care Twitter, Tumblr, Medium, Birchbox, Uber si Venmo. Iara, asadar, ce a invatat el de-a lungul timpului si impartaseste cu tine, viitor antreprenor.

1. Fii practic cu banii tai

Primul si cel mai important lucru de care viitorii antreprenori trebuie sa tina cont este sa gandeasca practic atunci cand vine vorba de banii lor, sustine Vaynerchuck. "Sunt uimit de ce toti cei care incep afaceri nu constientizeaza importanta de a genera bani si cum sa gestioneze profitul. In loc sa se concentreze pe nevoile financiare actuale si sa construiasca o companie reala, ei sunt ocupati sa se gandeasca cati bani vor face in patru ani de acum incolo. Este o lipsa total de gandire practica", sustine cunoscutul investitor.

"Banii cash inseamna oxigen", tine Gary Vaynerchuk sa spuna si ii indeamna pe viitorii antreprenori sa se gandeasca la urmatoarea intrebare: "De cati bani ai nevoie ca sa ramai pe linia de plutire si pentru cat timp de acum incolo?". Asa ca el ii sfatuieste sa isi finanteze business-urile prin fonduri de capital de risc (venture capital).

2. Constientizeaza ca ridicarea unei afaceri este un angajament pe termen foarte lung

Citeste si:

Mai exact, Gary spune ca trebuie sa uiti de seriale si petreceri pana tarziu in noapte si orice altceva iti consuma timpul si sa folosesti acest timp pentru a-si creste afacerea. Ba chiar sa folosesti si timpul pe care l-ai putea petrece cu familia. De ce?

"Daca ai ambitia sa construiesti o afacere, trebuie sa faci un angajament mintal. Ori moment pentru a sta cu familia sau orice moment de timp liber este un bonus. De fapt, trebuie sa te intrebi cat de mare vrei sa fie afacerea pe care incerci sa o construiesti. Cu cat este mai mare, cu atat trebuie sa muncesti mai mult in primul an", spune Vaynerchuk.

3. Tine-te de cuvant

Daca ti-ai propus sa faci ceva, atunci tine-te de cuvant, este sfatul simplu pe care ti-l da Gary. Si asta pentru ca o promisiune pe care o faci (tie insuti, mai ales) este ca o datorie pe care trebuie sa respecti.

"Cele mai multe companii esueaza in primele 18 luni. Principalul motiv pentru care cred ca atat de multe afaceri esueaza atat de repede este ca ei (n.r.: antreprenorii) nu isi dau seama cat de greu este si cat de mult talent au nevoie pentru a fi antreprenori de succes. Nu promit ca urmand aceste sfaturi afacerea ta va supravietui in primul an, dar fara aceste considerente nu te vei pregati pentru a atinge succesul", concluzioneaza Gary Vaynerchuk.

Ai de gand sa te apuci de o afacere?

Sursa foto: ImageFlow/Shutterstock.com