A inceput trei facultati – Geologie, Facultatea de Patrimoniu Restaurare-Conservare si Facultatea de Arte Plastice, iar in cele din urma a terminat-o pe aceasta din urma. Are 32 de ani si a atacat o nisa cel putin interesanta si de perspectiva – design-ul…acvariilor.

Claudiu Cioteanu, spune ca pasiunea pentru arte vizuale si acvaristica este inca din adolescenta, asa ca la un moment dat, in timpul facultatii i-a venit ideea de a le combina, insa a lasat-o pe mai tarziu.

“Cu timpul, dupa ce am acumulat experienta, am descoperit un domeniu nou pentru mine, anume aquascaping-ul. Asa e numit, afara, designul interior pentru acvarii. Mai exact este vorba despre ansamblul si decorul cu roci, pietris, lemne, plante naturale, sau orice lucru natural pe care-l poti baga intr-un acvariu si aranjate intr-o maniera estetica, ce respecta reguli si in unele cazuri, sau chiar traditia (in cultura japoneza)”, povesteste el, despre inceputurile business-ului.

Pana sa capete suficienta experienta, a realizat cateva zeci de acvarii si, in urma cu un an, a inceput sa caute finantare pentru a deschide site-urile www.unu-aqua.ro, si www.unuaquascape.ro.

Initial, a cautat sa apeleze la marketing afiliat, un prieten informandu-l ca exista o linie de finantare “Ajutor de minimis”, pana in 25.000 de euro, prin OIRPOSDRU (Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea de Sud-Est), sau de catre (tineti-va bine, urmeaza o alta denumire lunga – n.r.) – AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

“Cu ajutorul unor prieteni am facut un plan de afaceri (in mai putin de 48 de ore pentru ca urma imediat competitia) pe domeniul designului interior de acvarii si am aplicat la competitie. Planul a fost castigator si am infiintat firma UNU AQUASCAPE SRL la finalul lui iunie 2015. Pot sa spun ca a fost usor sa obtin fonduri europene, doar ca banii au venit greu si in transe”, subliniaza tanarul.

Principalele provocari la inceput de drum

Ironic (sau poate nu), prima si principala provocare a fost sa…ramana la planurile initiale, intrucat acestea au fost realizate in graba, afland prea tarziu de acea posibilitate de finantare.

“Apoi, efectiv in activitate, deseori erau confundati ca simpli comercianti de produse, provocarea fiind sa ii convingem pe clienti ca noi chiar aducem plus valoare setup-ului respectiv si chiar oferim servicii profesionale. Multe persoane, cand intrau prima data in contact cu noi, pareau neincrezatori ca imaginile din brosuri sau de pe site sunt cu aquascape-uri (acvarii) realizate de noi”, puncteaza Claudiu.

De unde achizitioneaza acvariile si materiile prime

Acvariile le cumpara de la mai multi furnizori, “sau mai exact cele care sunt de producator de serie, dintr-o parte, si cele care sunt pe comanda (costumizate) de la alt furnizor. Mentionez ca nu ne ocupam de productie. La noi in tara, pe piata furnizorilor de produse de acvaristica exista un dezechilibru, adica avem un mare importator si cativa micuti. Asa ca nu gasesti chiar orice, trebuie sa gasesti mai degraba solutii sa inlocuiesti cu ceva similar, daca ai nevoie de ceva specific pentru un proiect complet costumizat. Si dupa cum bine stim, de fapt, la noi se gaseste doar ce se vinde rapid. Deci, in afara de produsele setup-ului (echipamente), inclusiv pietrele, lemnele si plantele, le cumpar in general de la acelasi furnizor”.

Majoritatea design-urilor complete pentru acvarii au avut preturi intre 200 si 3.000 de euro, in functie de marimea si complexitatea cererilor venite din partea clientilor. Fiind la inceput de drum, incasarile sunt inca la nivel minim, undeva la 3.000 de euro/luna.

“Mi-ar placea sa extind business-ul la nivel international, pentru asta as avea nevoie de un om de vanzari poliglot, care sa incerce terenul. Initial as vrea sa fac promovare prin solutii alternative in mediul online”.

Cat timp dureaza design-ul unui acvariu?

Totul depinde de la caz la caz, de dimensiuni si complexitatea lucrarii.

“Destui clienti vor lucruri complicate, acvarii incastrate in perete, inguste, si astfel au variante limitate de aquascaping, datorita spatiului restrans al grosimii/adancimii. Din aceasta cauza se intampla sa dea inapoi, cand afla cat ar costa un asemenea proiect, probabil vad lucruri facute in occident, platite pe masura. Dar o lucrare poate dura, in medie 30 zile. Desigur se pot realiza mai multe lucrari in acelasi timp, doar ca e necesar un timp variabil de achizitie al elementelor ce compun designul acvariului, serviciul apoi fiind realizat la locatie pe loc”.

Un acvariu are nevoie de un design si de o linie estetica, pentru a te putea bucura de el. “De asemenea, este necesar sa respecti vietatiile ce vor popula acel acvariu si sa le oferi un mediu echilibrat, armonios, sanatos. Altfel, lacunele din mediul acvatic se vor rasfrange asupra imaginii estetice, pentru ca un acvariu fara plante spre exemplu este expus proliferarii algelor, acestea avand un impact complet inestetic”, explica Claudiu Cioteanu.

Pe viitor, tanarul ar vrea sa ofere nu doar servicii de design interior sau design complet pentru acvarii, ci chiar sa deschida o linie de productie si furnizare de plante decorative pentru acvarii.

Pe viitor as vrea sa ofer nu doar servicii de design interior sau design complet pentru acvarii, ci poate chiar sa deschid o linie de productie si furnizare de plante decorative pentru acvariu.

Cum ti se pare afacerea de design acvarii si ideea tanarului? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri