Future Makers, competitia care cauta tineri doritori sa modeleze lumea viitorului cu ideile lor: premii de 20.000 de euro

Future Makers reprezinta un program educational de antreprenoriat ce cuprinde o competitie de idei de business orientate catre viitor. Acesta se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, ce vor avea acces la un ecosistem format din antreprenori de top si specialistii ai Forumului Economic Mondial. Povestea programului am aflat-o de la Oana Toiu, curator Future Makers si unul dintre fondatorii Global Shapers Bucharest Hub.

Oana Toiu este unul dintre fondatorii Global Shapers Bucharest Hub, curator in cadrul Future Makers si fost secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Guvernul Ciolos. Ideea unei comunitati precum Global Shapers, care este prezenta la nivel global si ai carei reprezentanti din Romania se afla in spatele programului Future Makers, a luat nastere din dorinta Forumului Economic Mondial de a creste gradul de implicare a tinerilor in dezvoltarea societatii.

“Global Shapers a fost infiintat la nivel international in 2013, fiind o initiativa a celor de la Forumul Economic Mondial. Acestia au avut un moment in care si-au dat seama ca media varstei in randul participantilor la conferinta anuala de la Davos este una ridicata si au inceput sa se gandeasca la nivelul de implicare al generatiei tinere in luarea deciziilor si cum sa le ofere acestora o voce mai puternica in mediile inalte de influenta”, povesteste Oana Toiu.

Ideea programului Future Makers, aparuta in urma discutiilor avute cu membrii Forumului Economic Mondial

La nivel international sunt peste 378 de centre Global Shapers. In Romania, primul centru a fost deschis la Bucuresti, urmand apoi ca echipa din spatele lui sa contribuie la infiintarea unui astfel de centru si la Cluj, dar si peste granita, la Chisinau. Comunitatile acestea au curatori, mai exact persoane de legatura intre echipele locale si Forumul Economic Mondial, ce prezinta perspectiva din mediile in care isi desfasoara activitatea in discutiile care au loc la nivel global si invers. Ideea programului Future Makers a aparut in urma unor astfel de discutii, avute cu specialistii din cadrul forumului.

"Inainte de conferinta de la Davos din ianuarie, am fost la Geneva unde ne-am intalnit cu Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial. Au fost discutii cu acesta, la care au participat oameni de business si cercetatori din toata lumea, despre impactul celei de-a 4-a revolutii industriale. Pornind de la aceasta intalnire, am inceput sa ne preocupam de felul in care aducem respectivele discutii in Romania, cum suntem noi pregatiti ca tara sa facem fata unei astfel de piete globale si cum putem sa implementamt un astfel de sistem de inlocuire treptata a mai multor procese. Concluzia la care am ajuns este ca nu suntem aproape deloc pregatiti”, afirma Oana Toiu.

Reprezentantii Global Shapers au realizat ca la nivelul autoritatilor publice, preocuparea privind evolutia pietei muncii in urmatorii 5-10 ani si felul in care vor arata anumite industrii este una scazuta, asa ca au decis sa mearga ei direct catre tineri pentru a-i ajuta sa ia deciziile potrivite in ceea ce priveste alegerea unei cariere de viitor.

Citeste si:
Barometru: ce spun antreprenorii despre un al treilea val al pandemiei
Barometru: 7 din 10...

“Ca si Global Shapers ne-am dat seama ca putem sa influentam relativ putin mediul public, dar ca avem posibilitatea de a merge direct catre tineri, ajutandu-i in deciziile de viitor pe care acestia le ia, pornind de la facultatea pe care doresc sa o urmeze pana la modul in care isi pot consolida cariera dupa terminarea acesteia. Asa a aparut Future Makers, o competitie de idei de start-up care pornesc de la trenduri de viitor din orice domeniu” a adaugat Oana Toiu.

Future Makers: Ateliere in mai multe orase din Romania, trei luni de incubare si premii de 20.000 de euro

Programul isi propune sa pregateasca tinerii prin intermediul initativelor antreprenoriale pentru felul in care va arata societatatea in urmatorii ani. Organizatorii calatoresc prin tara unde sustin ateliere prin care le explica tinerilor trendurile viitorului din mai multe industrii si pe baza discutiilor cu ei ii ajuta sa contureze o idee de business cu care sa aplice la competitie.

“Mergem in mai multe orase din Romania cu un workshop in care povestim care sunt noile tendinte din diverse domenii de activitate, ca sa ne asiguram ca sunt constienti de ele. Pe baza acestor tendinte lucram cu ei sa genereze oportunitati de business si ii ajutam sa puna pe foaie un plan de afaceri”, a adaugat Oana Toiu.

Cei de la Future Makers au desfasurat deja cateva vizite in tara si si-au propus in perioada urmatoare sa mearga cu atelierele in Timisoara(17 aprilie) , Sibiu(18 aprilie), Alba Iulia(20 aprilie), Targu Jiu(25 aprilie), Bacau(27 aprilie) , Roman(28 aprilie) si Covasna(10 mai). Acestia le ofera tinerilor din tara si posibilitatea de a-i invita in orasul lor in cazul in care exista un grup interesat de a participa la workshop-urile programului.

“Tinerii cu care ne-am intalnit sunt hotarati sa regandeasca cu mult curaj felul in care se munceste, felul in care functioneaza organizatiile. Nu stiu cati dintre ei au deprins aceasta atitutinde datorita sistemului de invatamant, avand noroc de profesori cu har, sau in urma participarii la diferite proiecte. Sunt de parere ca cei mai multi dintre ei au reusit sa capete aceasta energie si pofta de a crea, invatand unii de la ceilalti. Am auzit de multe ori faptul ca tinerii nu isi gasesc modele dupa care sa se ghideze, insa noi nu vedem cat de mult se au unii pe altii, cum ii inspira reusitele unui membru al grupului lor si cum se sustin intre ei”, adauga Oana Toiu.

Citeste si:
Sergiu Biriș lansează o platformă de cursuri online destinată...
Startupdesucces.ro:...

Dintre toate ideile de business propuse in cadrul competitiei, atat la ateliere cat si online pe site-ul programului, juriul format din lideri de business si antreprenori va alege 50 de echipe ce vor face parte din programul de incubare Future Makers. Acest program de incubare se va desfasura pe o perioada de 3 luni, in vacanta de vara, unde tinerii isi vor contura proiectele printr-o serie de ateliere, webinarii si sesiuni de mentorat. Organizatorii le vor oferi acces la un centru de resurse online, spatiu de lucru si un bootcamp de 3 zile.

Premiile oferite in cadrul competitie sunt in valoare totala de 20.000 de euro. Acestea vor fi impartite in cate 6 premii de 2.500 de euro si unul de 5.000 de euro. Dintre premiile de 2.500 de euro, unul va fi acordat in urma votului dat de public. Cei de la Future Makers vor lucra cu participantii pe perioada incubarii pentru a dezvolta un video de promovare a ideii de business pe care o au. Video-ul care va primi cele mai multe voturi pe site-ul Future Makers va castiga.

“Ii incurajam pe tineri sa aplice in echipe. Pentru cei din Bucuresti o sa oferim spatii de lucru in care sa isi dezvolte ideea, iar in functie de numarul aplicatiilor din tara o sa cautam solutii si pentru ei. Un aspect important este reprezentant si de faptul ca tinerii pot participa la Future Makers chiar daca fac deja parte din alte proiecte de acest gen, acceleratoare sau programe de finantare europeana. Ii putem ajuta sa genereze valoarea semnificativa ideii lor, avand privilegiul de a fi parte dintr-o retea globala foarte activa", adauga Oana Toiu.

Inscrierile la Future Makers sunt fi deschise pana pe data de 20 de mai. Programul este finantat de Fundatia Coca-Cola si, pe langa cei de la Global Shapers Bucharest Hub, la organizarea lui mai contributie si organizatia Social Innovation Solutions.

Sursa foto: Sergey Nivens /shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri