Pana la un punct, povestea Ioanei Molnar se incadreaza intr-o schema bine definita, cu care multi dintre noi suntem familiari: lucreaza intr-o corporatie, sta la birou cel putin 8 ore pe zi, unde isi imparte timpul intre proiecte si sedinte. Hobby-ul pe care l-a descoperit in urma ceva timp, si pe care il practica cu rigurozitate, o scoate din tipare. Cat de departe a ajuns Ioana datorita pasiunii pentru sport? Este singura romanca ce a participat la campionatul mondial de Half Ironman (1,9 km de inot, 90 km de ciclism, 21 km de alergare) si detine doua titluri de campioana nationala la triatlon si alte cateva titluri de vicecampioana.

Ioana Molnar (35 de ani) are experienta in business development, vanzari si marketing, iar in prezent este Head of Sales in cadrul Luxoft. A inceput sa faca sport in urma cu 8 ani. De atunci participa in fiecare an la competitii de alergare, ciclism si triatlon.

"Lucram toata ziua la birou, nu faceam niciun fel de miscare, iar seara ma simteam mereu obosita. Am inceput sa merg la munte, in natura, iar mai apoi sa alerg timid prin oras. Imi aduc si acum aminte primii 3 kilometri de alergare in parc, pe care am reusit sa ii termin cu mare greutate", a povestit Ioana Molnar pentru wall-street.ro.

La indemnul prietenilor, a inceput sa participe la competitii. "Ne-am inscris intr-o stafeta la Maratonul Bucuresti. Am ramas uimita de energia de la startul cursei. A fost o supriza placuta ca am reusit sa termin cursa (21 km) si am ramas cu un sentiment foarte placut", a spus Ioana.

De acolo, lucrurile au urmat un parcurs firesc. Ioana a trecut de la alergare la triatlon (inot, ciclism, alergare), o disciplina plina de provocari. "Mi-a fost foarte greu sa invat sa inot ca adult, si asta m-a ambitionat sa ma inscriu la concursuri si sa imi depasesc aceasta teama. Un Ironman are 3,8 km de inot, distanta pe care la inceputurile mele in sport nu reuseam nici macar sa o alerg", a adaugat Ioana.

De 8 ani de zile, Ioana nu rateaza competitiile de alergare, ciclism si triatlon. Participa la curse de ciclism, iar in fiecare primavara si toamna se inscrie la Semimaratonul si Maratonul Bucuresti, unde a alergat impreuna cu peste 100 de colegi. De asemenea, participa la 4-5 triatloane pe an, de obicei pe distante lungi (113 si 226 km, in total).

Medaliile obtinute la competitii vorbesc cel mai bine despre performantele Ioanei.

Am doua titluri de campioana nationala la triatlon, cateva de vicecampioana, iar pana in acest moment sunt singura romanca ce a participat la campionatul mondial de Half Ironman (1.9 km inot, 90 km ciclism, 21 km alergare). Participarea la campionatele mondiale se face in baza unei calificari, trebuie sa participi la alte curse pe aceeasi distanta si sa obtii un loc cat mai bun pentru a primi un loc la mondiale

Ioana Molnar

Cum se antreneaza un sportiv amator

Ioana face 2 ore de sport pe zi in timpul saptamanii, si pana la 5 ore in weekend. Lucreaza cu un antrenor, care o ajuta sa obtina rezultate mai bune cu mai putin timp investit.

"Lucrez pe un plan de antrenament bine pus la punct de un antrenor, in functie de obiectivele pe care mi le propun. Un antrenor bun este un element esential in succesul unei curse. Mai ales pentru un sportiv amator, care petrece 8 ore pe zi la job, si timpul pentru antrenament este limitat", a explicat Ioana.

Aceasta urmeaza un regim alimentar normal, singurul lucru de care are grija este ca alimentele sa fie cat mai putin procesate. "Incerc sa ma ghidez dupa un principiu 80/20. 80% din mese sa fie sanatoase, cu o variatate de legume, fructe, carne, oua, etc, iar in restul de 20% imi permit cate un rasfat, o prajitura, o pizza, un burger, in functie de ce poftesc mai mult", a explicat Ioana.

"Competitiile sunt o metafora pentru viata in sine"

Cursele Ironman presupun parcugerea fara oprire a 3,8 km de inot, 180 km de ciclism, iar la final 42 km de alergare. "Este ca si cum ai inota, ai merge cu bicicleta si ai alerga distanta de la Bucuresti la Mamaia", spune Ioana.

In ciuda pregatirii fizice si psihice, Ioana marturiseste ca in ziua competitiei trece prin multe stari si emotii, iar odata ce se asaza la linia de "start" simte ca nu mai detine controlul total asupra faptelor.

Pentru mine, competitiile reprezinta o metafora pentru viata in sine. Te-ai pregatit, ai facut tot ce tine de tine ca sa fie bine, dar cand ajungi la start, lucrurile nu mai sunt in controlul tau. Intr-un fel, mi-e frica mereu de ce voi gasi la fata locului: poate fi prea frig, prea cald, uneori chiar amandoua in aceeasi zi, poate fi dureros, chiar ore in sir, probabil voi avea de multe ori dorinta de a ma da batuta si va trebui sa gasesc puterea de merge mai departe

Ioana Molnar

In timpul competitiei, cele mai dificile momente prin care trece sunt cele de la jumatatea cursei si ultimii kilometri. "Timpul parca se dilata si, desi te bucuri ca jumatate din drum a trecut deja, iti dai seama cat de mult a ramas. Iar in ultimii kilometri corpul este absolut epuizat, vrea doar sa termine efortul, iar timpul parca nu mai trece suficient de repede", a adaugat aceasta.

Iar cand o cuprinde oboseala, apare si vocea interioara care ii spune sa renunte. "Important este sa o acceptam, dar sa si invatam sa mergem mai departe fara sa ii dam ascultare. Mi s-a intamplat sa simt ca nu mai pot si in curse pe care le consideram simple, dar si in unele care stiam ca vor fi dificile. Cred ca o lectie foarte buna este faptul ca cele mai multe limite sunt doar in mintea noastra, iar noi suntem capabili de mult mai multe reusite decat ne imaginam", a marturisit Ioana.

Si, in sfarsit, linia de "finish". Ce simte la finalul unei curse este imposibil de descris in cuvinte. "Undeva intre fericire, epuizare, usurare, euforie, toate deodata. La cursele de Ironman este o traditie sa iti strige numele si tara cand treci linia de finish, si mi se face pielea de gaina cand aud "Here comes Ioana Molnar from Romania!" ", a adaugat aceasta.

Ioana a inceput anul 2018 in forta, cu o cursa de Half Ironman in Dubai. Urmeaza o noua cursa Ironman in luna august, insa pana atunci nu vrea sa rateze competitiile din Romania, tot mai multe in ultimii ani (printre ele Semimaratonul Bucuresti, Road Grand Tour - ciclism, Xman Romania - triatlon).

"Succesul vine facand ceva mic bine, zi de zi, decat ceva extraordinar o singura data"

Ioana marturiseste ca sportul i-a schimbat viata si ca a ajutat-o sa invete doua lucruri esentiale: disciplina si rutina. "Daca prima era o componenta importanta a activitatii mele profesionale, a doua este ceva ce am incercat sa evit mult timp pe acest plan. Odata cu sportul, am descoperit ca succesul vine facand mai degraba ceva mic bine, dar zi de zi, decat ceva extraordinar o singura data. Este o lectie pe care incerc sa o aplic si la birou. Alaturi de echipa mea, am stabilit o rutina a sedintelor si a proiectelor pe care le derulam, rutinca care ne ajuta foarte mult sa atingem rezultatele dorite", a declarat aceasta.

Ce crede despre competitiile extreme si pe cand un ultra maraton? "Cred ca orice proiect, personal sau profesional, este realizabil daca ai planul si pregatirea potrivite. Fiecare isi stie limita proprie de toleranta in ceea ce priveste riscul obiectiv. Frigul sau caldura extreme aduc elemente noi si interesante in ecuatia unei competitii sportive, dar personal, in urmatorii ani, prefer sa ma “lupt” mai mult cu umiditatea si caldura decat cu frigul", a conchis Ioana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri