In primavara acestui an, Google a adaugat un rand deasupra meniului: „Incearca noul Gmail.”. Poate nu ai observat optiunea, sau poate ai fost reticent(a) in a schimba, deoarece ti se pare ca functioneaza bine varianta actuala. Vestile bune sunt ca noua varianta Gmail nu difera (vizual) prea mult de cea veche si, in plus, vine cu multe facilitati interesante.

Toate acestea sunt construite pentru a-ti creste productivitatea – multumita, partial, inteligentei artificiale – si securitatea a ceea ce trimiti si primesti.

Pentru inceput, cum treci la noul Gmail

Du-te la meniul Settings, sub rotita din coltul din dreapta-sus. In randul superior vei vedea „Incearca noul Gmail”. Pagina se va reincarca (refresh), apoi va aparea un pop up pentru configurarea densitatii ecranului. Poti alege oricand intre „comfortabil” sau „compact” in setari ulterior, daca vrei sa-ti apara mai multe sau mai putine mesaje pe pagina.

Cum treci la noul Gmail

Shortcut-uri pentru preview-urile mesajelor

Acum ai optiunea de a arhiva sau sterge mail-uri chiar inainte de a le deschide, prin apasarea unui buton care apare cand treci cu mouse-ul peste fiecare mesaj. Ai de asemenea optiunea de „mark as read” si un „snooze” care te lasa sa ascunzi un mesaj din inbox pentru mai tarziu. Tot in versiunea noua a Gmail, poti vedea un preview al mail-ului fara a-l deschide, inclusiv in atasamentele mail-ului.

"Ghiont" virtual

Gmail iti va da acum un „ghiont” (nudging) virtual daca lasi un mesaj pentru prea mult timp, nebagat in seama, in inbox.

Nu va face acest lucru pentru orice mail, doar acelea care par importante AI-ului (cele la care raspunzi in mod frecvent, de exemplu).

Pe aceste mesaje, vei primi o notita in portocaliu care iti spune ceva similar cu „Primit in urma cu 3 zile? Raspunzi?”. Similar, Gmail te „inghionteste” cand cineva nu iti raspunde, intrebandu-te daca vrei sa faci un follow up.

Reply inteligent

Utilizatorii de Gmail de pe terminale mobile poate sunt familiari cu aceasta facilitate, insa acum a ajuns si pe desktop. Practic, ai optiuni pentru un reply rapid, in engleza, precum “Awesome, thanks!” “Sounds good!” si “Wow!”.

Compuneri inteligente

Este una dintre facilitatile pe care poate nu le vei vedea din prima. Similar Smart Reply-ului, Smart Compose este un instrument AI conceput pentru a scrie mail-urile pentru tine, dar cu mai mare adancime si complexitate.

Smart Compose iti sugereaza atat formule de inceput plus de incheiere, precum “Have a great weekend!” daca e vineri si alte mesaje des intalnite, dar si fraze complete, in functie de contextul mail-ului.

Noul Gmail

Native offline

Nu va mai trebui sa fii intr-o acoperire Wi-Fi pentru a cauta in contul Gmail atunci cand Google va lansat functia Native Offline, ca parte a noului Gmail. Mesajele tale se vor sincroniza si vor putea fi cautate offline si, mai mult, vei putea compune reply-uri care vor fi salvate in drafts, pana cand vei avea din nou acoperire.

Modul confidential

Construit special pentru utilizatorii business (administratorii IT vor avea control asupra acestei setari), optiunea va permite mesajelor sa expire (nu vor mai putea fi vizualizate) dupa o perioada anume de timp. Aceasta optiune este utila pentru cei care au mesaje cu caracter confidential.

Mai mult, in modul confidential, utilizatorii vor putea incorpora noi protectii, precum o parola transmisa exclusiv destinatarului si fara de care mail-ul nu poate fi deschis.

Alerte de phishing mai clare in noul Gmail

Utilizatorii vor vedea atacurile phishing mult mai clar, fiind bold-uite cu rosu si cu un „X” alaturi de ele, pentru a putea fi sterse mai usor. Mai mult, un mesaj va aparea alaturi de ele, care va avertiza utilizatorul ca AI-ul Gmail considera ca acel mail este un atac informatic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri