Ingrediente cheie pentru a obtine finantare: increderea este "moneda ascunsa" in relatia dintre antreprenor si banca

Sa incepi un proiect de la zero si sa primesti finantare bancara pentru el este o provocare mare pentru antreprenorii romani, cu atat mai mult cu cat proiectul este, de exemplu, pe o nisa precum agricultura hidroponica. Iata cateva sfaturi pentru un dialog cat mai productiv cu finantatorii oferite de Ioana Mihai, partener asociat Capital & Debt Advisory in cadrul EY Romania, pe baza unui studiu de caz al unui producator de legume hidroponice.

Fara sa precizeze despre ce companie este vorba, specialistul EY a dat exemplul unui proiect de crestere a legumelor in sistem hidroponic (cresterea plantelor in vata minerala, nu in pamant), pe o suprafata de 20 de hectare, care ar putea deveni cel mai mare din Romania, dar si din Europa Centrala si de Est.

Ferma care este dezvoltata de un jucator din industria energiei verzi tinteste o piata de 700.000 tone pe an si ar putea substitui importurile masive din Occident. Iata care au fost ingredientele cheie pentru castigarea increderii finantatorilor:

 • Demonstrarea viabilitatii proiectului
 • Relevanta proiectului in mediul economic actual si pe urmatorii 3-5 ani
 • Castigarea increderii ca poate implementa si administra proiectul pe termen lung
 • Calitatea sponsorului si echipei manageriale
 • Implicarea financiara proprie
 • Transaprenta asupra etapelor de constructie, implementare si functionare a proiectului si preocupare pentru
  administrarea riscurilor operationale si de piata potentiale

Ioana Mihai sustine ca in relatia antreprenor-finantator, increderea este "moneda ascunsa", fiind cel mai greu de castigat. Totodata, o contributie proprie de 25-30% la un astfel de proiect si calitatea sponsorului/actionarului (pe care da, banca o verifica prin interogarea istoricului altor proiecte si al echipei manageriale) sunt esentiale pentru a obtine acordul finantatorului.

Cele 3 reguli ale cresterii unei afaceri

Pe langa mixul de ingrediente care cladesc increderea finantatorului, alegerea acestui proiect a bifat si cele 3 reguli ale cresterii unei afaceri:

Citeste si:
A început cea de-a V-a ediție a EY Entrepreneur of The Year
A început cea de-a V-a ediție...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...
 • Cererea (interesul) – marii retaileri sunt interesati sa isi asigure o sursa constanta de legume, indifferent de sezon, cu o calitate buna, constanta, la preturi aliniate si din surse cat mai apropiate de locul de consum
 • Piata (volumul) – antreprenorul vrea sa intre pe o piata de 500 milioane de euro pe an (700.000 tone consumate anual). Circa 15-20% din cantitate provine din import la un pret cu 34% mai mare decat pretul la producatorii locali. Astfel, productia hidroponica inlocuieste importul.
 • Rentabilitatea – marja bruta depaseste 40% iar rentabilitatea peste 15% in 5 ani

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri