Fondat la inceputul anului 2017, AIception este un start-up romanesc care dezvolta solutii pe baza de inteligenta artificiala pentru diverse industrii. In acest moment participa la programul European Data Incubator (EDI), unde au acceptat provocarea de a dezvolta o solutie pentru producatorul auto Volkswagen. Despre povestea si planurile de viitor ale startup-ului am stat de vorba cu Razvan Pistolea, co-fondator AIception.

Razvan Pistolea este absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si al unui master pe inteligenta artificiala sustinut tot in cadrul facultatii.

Dupa terminarea studiilor a ales sa plece la Londra, unde, pe parcursul unui an de zile, a fost angajat in doua startup-uri unde a lucrat la dezvoltarea unor instrumente ce aveau la baza inteligenta artificiala. Primul isi propunea sa le ofere companiilor, ale caror logo-uri apareau pe tricourile fotbalistilor, date cu privire la impactul pe care fotografiile cu acestia il au in mediul virtual. Proiectul nu a fost unul de succes, nereusind sa atraga fonduri necesare din partea investitorilor.

Cea de-a doua sa experienta ca angajat intr-un start-up s-a desfasurat la Aire, business care a trecut pana in acest moment prin mai multe runde de investitii si furnizeaza solutii de credit scoring pentru institutiile financiare.

“Cand mergi sa ceri un imprumut la o banca esti supus unui chestionar pe baza caruia esti incadrat intr-o anumita grupa de risc. In functie de grupa in care te afli primesti sau nu imprumutul respectiv. Este o anumita categorie de persoane care se afla undeva intre cele doua grupe de risc. Bancile care isi doresc mai multa siguranta ii refuza pe acestia. Insa, Aire si-a propus sa le dea o sansa punand la punct un interviu online pe care clientii il sustin, pe langa cel avut cu banca, si in care se analizeaza cu ajutorul tehnologiei modul acestora de a raspunde la intrebari”, povesteste Razvan.

Intoarcerea in Romania si fondarea startup-ului AIception

Inteligenta Artificiala AIception

sursa foto: AIception.com

Dupa experienta traita in Londra, Razvan a luat decizia de a se intoarce in Romania pentru a-si deschide propriul business pe inteligenta artificiala. A demarat proiectul impreuna cu Radu Diaconescu, un fost coleg de liceu cu care obisnuia sa mearga la olimpiadele de fizica si care lucreaza in paralel la propriul start-up fondat in Elvetia. Investitia initiala a fost de peste 20.000 de euro, din fonduri proprii, pe care au amortizat-o dupa 1 an de zile.

“Am decis sa facem Artificial Inteligence as a Service si sa dezvoltam pentru inceput cateva modele pe care sa le punem publice pe platforma noastra pentru a putea fi folosite de oricine. Apoi, sa cream un fel de marketplace unde pot fi incarcate astfel de modele de catre orice dezvoltator. De exemplu, in cazul in care o persoana incarca un model de inteligenta artificiala care poate identifica daca intr-o imagine este apa minerala sau plata, acesta va fi recompensat in functie numarul de utilizari al algoritmului respectiv”, explica Razvan.

Modele de inteligenta artificala create, initial, de catre AIception si incarcate pe platforma erau capabile sa detecteze anumite obiecte dintr-o imagine, varsta unei persoane sau emotiile acestora. Primul parteneriat important l-au incheiat cu compania PubNub, situata in San Francisco, ce ofera infrastructura necesara pentru comunicarea intre dispozitivele IoT.

“PubNub are foarte multe servere la nivel global si transmit o cantitate mare de informatie. Ne-au integrat serverele noastre cu ale lor, proces in urma caruia am avut acces la o baza mare de clienti”, precizeaza Razvan.

EDI, programul de incubare care le-ar putea oferi sansa de a lucra pentru Volkswagen

Inteligenta Artificiala AIception

sursa foto: printscreen https://edincubator.eu/

AIception participa in acest moment la European Data Incubator (EDI), un program de incubare destinat startup-urilor care pot dezvolta solutii prin intermediul tehnologiei Big Data. Competitia pune in legatura startup-urile cu companiile mari care le propun diverse provocari pe care trebuie sa le rezolve. Razvan si echipa s-au inscris la categoria “Predictive maintenance models for industrial robots in body shop” si trebuie sa rezolve o provocare lansata de catre producatorul auto Volkswagen.

“Noi ne-am ales sa rezvolvam challenge-ul propus de Volkswagen. Ei au intr-o fabrica de asamblare foarte multe brate robotice, un brat are 6 segmente si fiecare segment are in jur de 15 senzori de temperatura, viteza, acceleratie s.a.m.d. Scopul este sa poti identifica momentul in care componenta urmeaza sa se strice, pentru ca in modul acesta poti salva cei mai multi bani. Alternativa ar fi inlocuirea componentelor la un anumit interval de timp sau programarea unor lucrari de mentenanta. Cea mai buna varianta este o solutie inteligenta, care sa realizeze ca acel instrument incepe sa nu mai functioneze cum trebuie si sa emita o alarma, pentru a fi schimbat”, explica Razvan.

AIception s-a calificat in etapa a doua a programului, unde concureaza cu alte 3 startup-uri pentru a indentifica solutia care sa rezolve provocarea lansata de catre Volkswagen. Dincolo de participarea la program, startup-ul are in desfasurare mai multe proiecte pe care le realizeaza pentru clienti din strainatate. Razvan precizeaza ca dezvoltarea completa a unei solutii poate dura intre 6 si 24 de luni, iar preturile pe care sunt dispuse companiile sa le plateasca sunt in jur de 100-150 de mii de euro.

“Pentru un client din Elvetia lucram la un proiect pentru dezvoltarea unui chatbot, care va fi automatizat. De exemplu, acesta poate primi diverse comenzi precum instalarea unui program, pe care le va rezolva dupa rularea anumitor pasi si obtinerea unor permisiuni. De asemenea, pe partea de recunoastere faciala lucram pentru un client din Statele Unite ale Americii. Solutia va detecta persoanele necunoscute din stream-urile video, avand aplicabilitati in diverse domenii, de la marketing la securitate”, povesteste Razvan.

Pentru proiectele complexe, Radu si Razvan apeleaza si la ajutorul altor dezvoltatori, avand o lista cu cel putin 8 prieteni care lucreaza in domeniu si cu care colaboreaza. Pe viitor si-ar dori sa dezvolte startup-ul pana la nivelul in care acesti colaboratori sa devina angajati permanenti. De asemenea, dupa finalizarea proiectelor pe care le au planuiesc sa se intoarca la dezvoltarea platformei, proces pe care isi propun sa il demareze dupa obtinerea unei investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri