Femeile au inceput in ultimele decenii sa acopere job-uri care in trecut erau “rezervate” aproape exclusiv barbatilor si, mai mult, acestea performeaza la fel sau uneori chiar mai bine decat barbatii, fiind deseori si mai bine platite.

Tendintele recente sugereaza ca doamnele avanseaza pe scara ierarhica, incepand sa castige din ce in ce mai bine, ocupand pozitii in management (vezi CEO a HP, a Yahoo!, CEO Orange Romania sau a Vodafone Romania – n.r.), in financiar, legal, leadership etc. De fapt, statistic vorbind, femeile sunt lideri mai competenti decat barbatii, desi mai putin increzatoare.

Desi numarul de femei in pozitii executive este inca sub cel al barbatilor, cel putin patru industrii continua sa fie dominate, inclusiv in Romania, de doamne si domnisoare.

1. Sanatate

Sectorul sanatatii a evoluat puternic in ultimele decenii, pe plan global. Acum, un pacient din Romania sau din Kenya poate sa comunice online cu un expert, la orice ora, pentru a afla un prim diagnostic sau, chiar mai bine, datorita avansului in big data si analizei sale, pacientii pot sa se astepte la detalii chiar avansate, daca si-au pus la dispozitie analizele anterioare.

In ciuda schimbarilor, doua adevaruri raman valabile: a) Femeile suporta greutatile mai mari atunci cand vine vorba de a avea grija de familie si b) femeile sunt in primul rand al fortei de munca in industria sanatatii.

Un studiu pe 123 de tari a scos in evidenta ca femeile acopera 67% din forta de munca in sanatate si sectorul social. Mai mult, in SUA, 90% din asistentii medicali sunt femei. Datele sunt oferite de World Health Organisation.

2. Educatie

In 2017, doar 17% din startup-urile de tehnologie erau conduse de femei, conform Crunchbase. Cu toate acestea, 30% din fondatorii unor startup-uri de educatie prin tehnologie erau femei.

Educatia a fost o profesie dominata mult timp de femei, inca din secolul 19.

3. Recrutare

Conform unui studiu din 2016 realizat de US Bureau of Labor Statistics, 72% din HR manageri sunt femei. Un raport separat publicat de Payscale.com in 2017 indica un procent si mai ridicat, de 86%. De ce este aceasta diferenta majora intre sexe in aceasta zona?

O teorie este aceea conform careia acest domeniu si-a pastrat de-a lungul anilor reputatia ca s-ar potrivi mai bine cu femeile, astfel incat barbatii, in general, nu s-au inghesuit pentru a ocupa pozitii in aceasta zona.

O alta explicatie este una ce tine de biologie si genetica. In timp ce femeile sunt mai “protectoare si atente”, ele detin si un EQ (inteligenta emotionala) superioara multor barbati, ceea ce le face mai potrivite domeniului. Ele demonstreaza empatie si intelegere mai ridicate decat barbatii.

4. Relatii cu clientii

Toate sfaturile privind felul in care sa oferi suport clientilor se invart in jurul catorva termeni: empatie, capacitatea de a asculta, rabdare, capacitatea de a rezolva probleme, comunicare deschisa.

Studii stiintifice arata ca femeile sunt mai empatice decat barbatii si pot asculta mai mult(e), putand de asemenea sa se “muleze” pe sentimentele si emotiile interlocutorilor – “mirror neurons”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri