Dupa Revolutie, renunta la o cariera in domeniul tehnic si se aventureaza in viticultura, dupa ce il cunoaste pe contele Guy de Poix cu care pune bazele primului domeniu viticol privat postdecembrist din Romania – S.E.R.V.E. (Societatea Euroromana de Vinuri de Exceptie). Cunoscuta si sub denumirea de “Contesa Vinului”, Mihaela Tyrel de Poix este de parere ca femeile sunt mai potrivite in viticultura deoarece acest domeniu necesita multa proiectie in viitor, iar femeile o fac in mod natural, mai degraba decat barbatii.

De profesie inginer telecomenzi feroviare si fara studii de specialitate in domeniul viticol, Mihaela de Poix a activat in domeniul tehnic pana in 1993, cand decide sa ofere consultanta pentru investitorii straini: “A fost un moment in cariera mea in care mi-am dorit sa ajung sa fac ceva cu pasiune. Deja mi se parea ca profesia mea era mult prea ingradita si avea prea putine posibilitati de dezvoltare, venise Revolutia si lucrurile se schimbasera, asa ca am decis initial sa-mi folosesc cunostintele pe care le capatasem la gradinita: engleza si franceza”, isi aminteste Mihaela.

Asa incepe, in 1993, sa ofere consultanta investitorilor straini care cautau oportunitati de dezvoltare in Romania. “Eram freelancer in lobby fara sa stiu ca se numea astfel”, spune Mihaela de Poix. Printre persoanele pentru care a lucrat se numara si contele Guy de Poix, un investitor francez de profesie stomatolog, care cauta sa se extinda in Romania, dupa ce administrase domeniul de 100 de hectare de vita-de-vie Peraldi, din Corsica.

Inceputurile S.E.R.V.E: A fost o lupta continua de supravietuire

Initial s-a ocupat de managementul de investitii in viticultura, apoi a inceput sa cunoasca aspectele tehnice pentru a administra un business de asemenea natura. “Guy Tyrel de Poix m-a convins sa trec de cealalta parte a baricadei, transformandu-ma din consultant – spectator, in antreprenor – actor”, povesteste Mihaela.

Daca vorbim de zece ani in istoria unei tari este foarte putin, dar zece ani cand doresti sa creezi un business si vezi ca in fiecare zi te lupti cu morile de vant pe care nu reusesti sa le surmontezi, sunt mult in istoria unui business.

Principalele provocari pe care le-a intampinat au fost legate de legislatia mediului economic. Mihaela de Poix compara inceputurile business-ului S.E.R.V.E cu perioada de cucerire a Vestului Salbatic: “Mult entuziasm si multa determinare, dar mai putin profesionalism in ceea ce priveste managementul din cauza ca mediul economic era extrem de fragil si de nedefinit, iar legislatia era extrem de amestecata”.

De altfel, din cauza vidului legislativ, le-a fost greu sa devina proprietari de terenurile viticole. Legislatia fiscala a fost o alta piatra de incercare pentru toti investitorii straini, era un mix intre cea veche si o incercare de adaptare la cerintele Uniunii Europene si se schimba de cateva ori pe an. “Un business era greu de realizat, in fiecare zi aveam noi provocari in ceea ce priveste respectarea acestui mediu legislativ, dar in domeniul fiscal erau si penalizarile cele mai mari, nu doar banesti, ci riscai sa pierzi autorizatia de functionare pentru aproape orice mica greseala pe care puteai sa o faci fara intentie”, explica Mihaela de Poix.

In business-ul nostru nu exista retete, exista experienta, pasiune, dedicatie si viziune pe termen lung. Noi gandim astazi ce vom face peste cinci sau zece ani.

Salvarea S.E.R.V.E: aparitia concurentei, “care nu face altceva decat sa produca progres”

In istoria business-ului, a avut o adevarata sincopa in care si-a acordat un ultimatum de 18 luni pentru a se decide daca ramane in business, din cauza legislatiei interpretate abuziv. Salvarea a venit din partea firmei Vinarte, infiintata in 1998 de un investitor italian: “Lucrul asta ne-a permis amandurora sa ne dezvoltam mult mai bine deoarce concurenta in toate domeniile nu face decat sa produca progres, in felul asta si prin adaptarea legislatiei, am depasit sincopa aceea in care ne aflam”, spune de Poix.

Dupa mai bine de doua decenii de activitate, crama S.E.R.V.E din localitatea Ceptura ajunge la o productie anuala de 800.000 de sticle. Printre soiurile de vin produse se numara Vinul Cavalerului, Terra Romana si Cuvee. De altfel, Vinul Cavalerului a fost primul “proiect” al Mihaelei si Guy de Poix, care au relansat in 1994 acest tip de vin.

Avand in vedere ca via o plantezi astazi si trebuie sa o exploatezi peste 30 de ani, e evident ca deciziile pe care le iei sunt importante si indelung cumpanite

In 2011, Guy de Poix se imbolnaveste, iar Mihaela ramane sa se ocupe singura de business-ul viticol. Disparitia lui Guy a fost cea mai mare provocare atat pentru antreprenoare, cat si pentru echipa sa. “De cate ori m-am simtit suprasolicitata sau descurajata, mi-am adus aminte de ceea ce mi-a spus in ultima perioada: ai incredere ca ai toate armele si te vei descurca”.

Business si hobby

In ceea ce priveste reprezentarea femeilor in pozitii de management, crede ca in societatea romaneasca exista mentalitatea ca anumite meserii sunt sau nu sunt potrivite pentru femei. “Nu mi se pare ca ne diferentiaza ceva de barbati. Daca ar fi sa fac o deosebire pentru genul nostru de activitate, care presupune multa proiectie in viitor, femeile sunt mai dotate natural pentru asta din cauza ca sunt mame. O mama intotdeauna isi proiecteaza copilul in viitor mai degraba decat barbatul”.

Femeile accepta mai usor sa fie nr. 2, nu din lipsa de respect fata de ele, ci pentru ca isi cunosc suficient de bine valoarea cat sa nu-si doreasca neaparat sa acceada si sa aiba o titulatura ca sa isi confirme pozitia sociala

De altfel, antreprenoarea crede ca femeile nu sunt foarte prezente in pozitii de conducere deoarece este greu sa jonglezi cu doua joburi simultan: “Cel de mama e full-time, iar job-ul, in momentul in care il faci cu pasiune si ii dedici mult timp, incepe sa concureze cu cel de mama, care totusi e prioritar”.

Ca antreprenoare, Mihaela este de parere ca ceea ce face nu este iesit din comun: “In momentul in care ai un business de peste 20 de ani, as zice ca mai putin intervine antreprenoriatul, cat calitatile de manager si de dezvoltator de business, de stabilizare si dezvoltare intr-o anumita directie”. Considera ca in antreprenoriat nu exista reguli si daca ar fi sa-l defineasca, ar zice ca este un mix intre instruirea din carti, cursurile si formarile pe care le dobandim si specificul fiecaruia in parte.

Ma caracterizeaza dorinta de viziune pe termen lung si dezvoltare permanenta.

In afara de vinuri, natura si cititul sunt hobby-urile Mihaelei, dar afirma cu tarie ca, in aceasta perioada, pasiunea ei cea mai importanta este business-ul si va ramane in acest fel pana cand va reusi sa pregateasca succesiunea pentru generatia urmatoare. “Prima etapa a succesiunii va dura pana la sfarsitul anului 2017 si se traduce in toate weekend-urile libere si un concediu pe an”, spune Mihaela.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri