Dupa un lung sir de promisiuni si imbunatatiri anuntate pentru cel mai asteptat program de finantare dedicat startup-urilor, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat in transparenta decizionala proiectul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Programului Romania StartUp Nation, cu unele actualizari.

Modificarile propuse in ordonanta vizeaza atat grila de punctaj, cat si modalitatea de acordare a sumelor din finantare. In acest moment, atat productia, cat si serviciile si industriile creative pot obtine acelasi punctaj. Asadar, in comparatie cu Programul din anul 2017, afacerile favorizate sunt cele din categoria serviciilor, care pot obtine acelasi punctaj ca al companiilor din productie.

Avans de 30% din finantare si punctaj in functie de locatia firmei

Potentialii beneficiari ai Programului Romania StartUp Nation raman intreprinderile infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017. O prevedere importanta se refera la faptul ca se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de pana la 30% din suma totala aprobata in conditiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.

Conform modificarilor propuse, grila de punctaj ar urma sa aiba 5 criterii noi pentru evaluarea planurilor de afaceri. Primul criteriu este cel legat de domeniul de activitate, in cadrul caruia firmele cu activitati de productie, servicii si industrii creative vor putea obtine 30 de puncte, iar companiile din comert si alte activitati vor putea obtine 10 puncte.

Al doilea criteriu vizeaza numarul de locuri de munca nou create de catre firma, obtinandu-se 10 puncte pentru minimum un loc de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, creat in plus fata de cel mentionat in conditiile de eligibilitate, si alte 5 puncte daca cel putin unul dintre noii angajati face parte din categoria persoanelor defavorizate, somere sau absolvente dupa 2012.

Citeste si:
Șeful AFIR: Vom lansa curând și aplicația electronică pentru fermieri
Fermierii vor putea urmări...

Criteriul legat de densitatea IMM-urilor din zona unde se afla firma acorda 20 de puncte pentru localitatile (rural sau urban) din judetele in care numarul de IMM-uri la nivel judetean/ 100 locuitori este mai mic de 4, restul localitatilor obtinand 5 puncte. Pentru evaluarea criteriului Numar de IMM/ 100 locuitori, Municipiul Bucuresti este asimilat si va fi tratat ca un judet.

Criteriul aferent investitiei aduce 10 puncte pentru planurile de afaceri ce includ in buget echipamente tehnologice si software-uri necesare desfasurarii activitatii in pondere mai mare sau egala cu 60% din valoarea planului de afaceri, iar planurile de afaceri cu o pondere de echipamente&software mai mare sau egala cu 50% din valoarea planului de afaceri obtin 5 puncte.

Ultimul criteriu de punctaj se refera la asociati/actionari si ofera 25 de puncte pentru firmele in care niciunul dintre actionarii/ asociatii solicitantului nu a avut calitatea de administrator sau asociat unic intr-o societate comerciala care a fost declarata in insolventa sau faliment in ultimii 5 ani (2013, 2014, 2015, 2016, 2017).

Bucuresti, Ilfov si Cluj – judetele care nu pot atinge punctajul maxim

La fel ca in cazul apelului lansat in anul 2017, punctajul maxim care se poate obtine este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte. Selectarea si contractarea proiectelor se va face dupa urmatorul algoritm: pentru planurile de afaceri selectarea proiectelor se va face in ordine descrescatoare a punctajului obtinut. La punctaje egale va prevala:

Citeste si:
Sinteza principalelor modificari legislativ-fiscale din decembrie 2018
Sinteza principalelor...
  • numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul programului;
  • numarul de locuri de munca ocupate de persoane din categoria persoane defavorizate/absolventi dupa anul 2012/someri;
  • punctajul obtinut la criteriul ponderea valorii echipamentelor tehnologice din valoarea totala a proiectului;
  • data si ora inscrierii in program.

Conform anexei referitoare la densitatea intreprinderilor mici si mijlocii la nivelul judetelor din Romania, singurele judete care obtin doar 5 puncte pentru acest criteriul sunt Ilfov, Bucuresti si Cluj. Practic, exista posibilitatea ca marile concentrari urbane si antreprenoriale ale tarii sa nu poata obtine finantare in cadrul acestei editii a Programului StartUp Nation. Ramane de stabilit daca la calcularea punctajului se va lua in considerarea sediul social al firmei sau locatia de implementare a proiectului.

Parerile referitoare la modificarile propuse sunt impartite, existand voci care saluta locul de frunte acordat serviciilor si favorizarea zonelor cu un spirit antreprenorial mai putin dezvoltat, dar exista si voci care afirma ca vechea grila de punctaj ar fi fost mai echitabila. Totodata, e posibil ca unele criterii de punctaj sa ajute mai mult la nivel statistic, cum ar fi cel care incearca sa scape Romania de un loc ultim loc in Europa in ceea ce priveste densitatea IMM-urilor, defavorizand intr-un anumit fel afacerile care pot avea cele mai mari sanse de a deveni sustenabile.

In perioada imediat urmatoare va fi publicata documentatia finala a Programului, iar inscrierile ar putea fi deschise in 5 zile de la publicarea procedurii (desi se anunta o perioada mai lunga), urmand sa existe alte 30 de zile pentru inscrierea propriu-zisa a planurilor. Asadar, implementarea pentru Programul Romania StartUp Nation 2018 se va decala cu siguranta in anul 2019, denumirea de „StartUp Nation 2018” devenind oarecum improprie.

Daca vreti sa aflati noutatile despre acest program de finantare, dar si despre alte fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor, expertii VTM va stau la dispozitie cu expertiza completa pentru afaceri sustenabile.

Citeste si:
Nicolescu: Supraviețuirea ar fi o performanță pentru multe companii...
Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: Ar...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Parfeni
Mihai Parfeni este expert in accesarea finantarilor nerambursabile in cadrul companiei de consultanta si contabilitate Vulpoi & Toader Management (VTM).

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri