Geta Energeta este prima si singura platforma de comert online din Romania destinata serviciilor de audit si certificare energetica prestate la nivel national. Sub deviza „Uniti prin energie verde!”, Geta Energeta se alatura obiectivului national de promovare a actiunilor de crestere a performantei energetice a cladirilor.

Ideea platformei Geta Energeta s-a nascut in vara anului 2018. Un an mai tarziu, este gata de debut si porneste la drum cu o finantate de 50.000 de euro, obtinuta in programul factory by RAIFFEISEN BANK. Fondatorii platformei sustin ca prin acest proiect isi asuma datoria de informare publica privind schimbarile legislative, politicile si programele in vigoare, precum si despre noutatile din tehnologie si practicile privind eficienta energetica.

In spatele proiectului sunt doi asociati: Valentina Tambou, cu pregatire profesionala in administrarea afacerilor si peste sase ani de experienta in acest domeniu, si Bogdan Uta, fondator al WEB CREATIFGRAFIX SRL, agentie de marketing si dezvoltare web. Acestia doresc sa ofere fiecarui auditor energetic posibilitatea de a accesa si onora cereri de oferta de la orice persoana juridica sau fizica, indiferent de tipul firmei (microintreprindere sau multinationala) sau de tara de origine a acesteia.

„Motivul pentru care am intrat pe piata certificatelor energetice isi are originile in experienta dobandita pe parcursul a peste patru ani in managementul proiectelor de certificare energetica. Lucrand cu auditorii energetici, pe de o parte, si cu clientii, pe de alta parte, am observat atat oportunitatile, cat si lacunele existente.

Credem in proiectul Geta Energeta, in ciuda unei piete fragmentate si opace in care intram. Ne lovim de date statistice incomplete referitoare la parcul national imobiliar si ne confruntam cu o imagine peiorativa in randul cetatenilor asociata certificatului de performanta energetica. Este mult de munca in domeniul eficientei energetice a cladirilor. Noi ne-am propus sa incepem cu o informare corecta si completa a cetatenilor. Nu multi se gandesc la consumul zilnic de energie necesar pentru functionarea propriei locuinte, insa si mai putini inteleg impactul unui consum ridicat de energie asupra mediului inconjurator”, a declarat Valentina Tambou, cofondator Geta Energeta.

Cum functioneaza platforma Geta Energeta

Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/844, fiecare stat membru trebuie sa elaboreze o strategie de renovare pe termen lung, pentru a sprijini renovarea parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, atat publice, cat si private, intr-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienta energetica si decarbonizat pana in 2050. Geta Energeta va facilita transformarea eficace a parcului imobiliar national din punct de vedere al costurilor generate in cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB). Astfel, Geta Energeta deruleaza, intre 22 iulie si 30 august, programul de informare publica privind obiectivele companiei.

Prin acest program, isi propune sa ajunga la auditori energetici, dezvoltatori si cetateni si, nu in ultimul rand, isi propune sa intocmeasca impreuna cu auditorii energetici termenii de colaborare din cadrul programului.

In sectorul energiei si al constructiilor, Geta Energeta vine cu o viziune noua, precum si cu o serie de facilitati. Printre acestea se numara comanda prin aplicatie (in browser), prezenta la nivel national, un singur contact de legatura, acoperirea tuturor categoriilor de cladiri, prezenta istoricului si a arhivei online, dar si asigurarea de raspundere profesionala. Din octombrie 2019, platforma online Geta Energeta va fi disponibila tuturor partenerilor.

Echipa Geta Energeta este formata din auditori energetici, atestaţi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administraţiei Publice, in calitate de autoritate competenta in domeniul construcţiilor (aproximativ 1.800 la nivel national). Acestia sunt cooptati in calitate de Furnizori-Parteneri, prin semnarea unui contract de parteneriat cu Geta Energeta. Asadar, conceptul Geta Energeta este posibil multumita deschiderii si implicarii auditorilor energetici din Romania inspre programul de cooptare al furnizorilor-parteneri.

Start-up-ul intentioneaza ca in primii cinci ani sa ajunga la un portofoliu de peste 3.000 de clienti si peste 80.000 de Certificate de Performanta Energetica (CPE). In acest interval, compania vrea sa fie prezenta in toate judetele din Romania si sa fi auditat energetic peste 7.000.000 de mp si sa aiba parteneri-furnizori peste 1.000 de auditori energetici atestati.

„Ne-am propus sa atingem obiectivele trasate, pornind de la implementarea platformei online Geta Energeta, prin digitalizarea si introducerea solutiilor tehnice inovatoare pentru optimizarea timpilor, a resurselor alocate si a proceselor actuale de lucru. Unul dintre aspectele esentiale este natura relatiei de colaborare pe care urmarim sa o dezvoltam cu auditorii energetici, caracterizata prin transparenta si implicare reciproca. Prezenta online va fi dublata de prezenta fizica. Ne propunem sa colindam tara in lung si-n lat, sa analizam situatia de pe teren, sa colectam feedback si sa ne adaptam cerintelor, chiar si din mers”, a declarat Bogdan Uta, cofondator Geta Energeta.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Start Up »



    Setari Cookie-uri