Maricel Chipirliu este unul dintre milioanele de romani care au trecut granitele tarii in cautarea unui trai mai bun. De mai bine de un an si jumatate isi administreaza propriul magazin, alaturi de sotie, in Padova, unul dintre cele mai vechi orase italiene. I-am facut o vizita pentru a afla cum e viata pe meleagurile straine si ce l-ar face sa se intoarca acasa.

Nascut in Galati, Maricel Chipirliu a luat pentru prima data decizia de a pleca din Romania in anul 2005. A ajuns in Sicilia, cea mai mare insula a Marii Mediterane, aflata la sud de “Cizma”, unde a lucrat ca muncitor in constructii, iar cu banii stransi a decis sa se intoarca dupa doi ani inapoi in tara pentru a-si ridica o casa si pentru a-si deschide o firma.

Criza i-a dat planurile peste cap si s-a vazut nevoit sa revina in Italia pentru a lua-o de la capat, impins, asa cum spune chiar el, “de saracie”. In ultimii ani a lucrat in diverse magazine care vindeau produse cu specific romanesc, afaceri ce au luat amploare o data cu numarul din ce in ce mai mare de romani stabiliti in strainate.

Manat de ambitia de a avea propria locatie, anul trecut a pus pe picioare “Magazinul Romanesc La Maricel”, proiect in care si-a investit banii stransi in ultimii ani. Nu ii place ideea de “patron”, ci se considera un simplu angajat, pentru ca impreuna cu sotia sa se ocupa de toate operatiunile ce tin de administrarea magazinului.

“Sa nu crezi ca mi-a fost usor sa fac ceea ce vezi aici, cu banii bagati imi ridicam o casa in Romania. Am muncit in jur de 3 luni pentru ca locatia sa arate asa, deoarece in momentul in care am preluat-o era un dezastru, arata ca un cotet de porci. L-am adus pe cumnatul meu din Romania si impreuna cu el si cu niste prieteni am amenajat totul”, povesteste Maricel.

Precizeaza ca pe segmentul magazinelor cu specific romanesc concurenta este mare in Italia, lucru de care era constient in momentul in care a plecat pe acest drum si care nu l-a descurajat chiar daca la jumatatea lucrarilor de amenajare abia mai facea fata cu cheltuielile.

"Multi ma descurajau, concurenta este mare in Italia, mai ales in Padova. Mi-am zis ca trebuie sa fac ceea ce stiu eu, pentru ai mei, in asa fel incat omul care vrea sa manance produse ca in Romania, sa vina la mine. In prima zi am avut 67 de clienti, lucru de care am fost foarte multumit”, isi aminteste Maricel.

Micii, afumaturile si muraturile, produsele cele mai cautate de romani, dar care au inceput sa prinda si in randul italienilor

Mandria lui sunt preparatele din carne si muraturile pe care le pregateste impreuna cu sotia. Cei mai vanduti sunt micii, carnatii si afumaturile, produse pentru care primeste comenzi si de la romani stabiliti in alte orase ale Italiei.

Meseria “furata” de la unchiul sau, fost macelar, isi pune amprenta, la pachet insa cu zile intregi de munca, in care nu reuseste sa doarma decat 3-4 ore, mai ales acum in apropierea Sarbatorilor.

“Unchiul meu a muncit in abator la Galati de la 14 ani pana a iesit la pensie. Pot spune ca am furat meserie de la el. Prima data mi-a pus cutitul in mana la 14 ani pentru a taia porcul, imi era frica sa nu cumva sa ma ranesc. Apoi am prins curaj si pe la 18-19 ani mergeam in targ cu animalele stranse de la vecinii din sat pentru a le vinde si a face un ban”, isi aminteste Maricel.

In weekend organizeaza sesiuni de degustare, unde romanii si italienii care ii trec pragul ii pot incerca produsele.

“Omului trebuie sa ii dai sa guste si dupa aceea sa il lasi sa cumpere. Ii place, cumpara! Nu ii place, nu cumpara!”, este de parere Maricel.

Craciunul trecut a vandut peste 500 de kg de carnati preparati de el, iar anul acesta se asteapta la vanzari mai mari pe care crede ca le poate sustine, tinand cont ca o parte din profit l-a reinvestit intr-un malaxor (foto) de carne care ii va usura munca.

Nu ii este usor, deoarece in fiecare luna trebuie sa scoata din buzunar in jur de 3.500 de euro pentru chiria locuintei in care sta impreuna cu sotia, chiria magazinului si facturi. Se teme sa nu ajunga dator si spune ca indiferent de starea de sanatate si orele de munca trebuie sa faca banii acestia.

Ce l-ar face sa se intoarca acasa?

Micul antreprenor cocheteaza cu ideea de a se reintoarce acasa, insa la aceasta decizie trebuie sa contribuie si masurile luate de noul Guvern si de catre presedinte, declarandu-se increzator dupa rezultatul ultimilor alegeri.

Si-ar dori sa puna pe picioare in Romania o afacere asemanatoare cu cea pe care o are in Padova si considera ca daca autoritatile ar sustine romanii plecati in strainatate sa se intoarca acasa, acestia ar aduce valoare adaugata societatii. Insa, din discutiile pe care le are cu alti conationali stabiliti in Italia si care ar dori sa isi deschida afaceri in Romania, a identificat in randul acestora o teama legata de felul in care anumite structuri ale administratiei isi fac treaba.

“Multa lume nu vine acasa, mai nou, de frica ANAF-ului. In Romania vin controale de la mai multe autoritati si fiecare iti cere cateva "ceva". Pentru ce? Nu stiu. Aici, in Italia, au venit in momentul in care am deschis magazinul, m-au verificat, au vazut ca sunt in regula si asta a fost. Am etichetat marfa conform legii, am pus afise la raionul de carne in care am speficiat ce contin produsele comercializate de mine si nu m-am abatut nici macar cu 1 metru de la proiectul magazinului. Nu ma calca nimeni aici ca in Romania, unde daca vrea sa iti faca rau, ti-l face si daca esti in regula. Nu stiu de ce suntem atat de rai”, considera Maricel.

Eliminarea ajutorului social pentru cei care nu il merita

Sunt putine zilele anului in care isi permite sa lase magazinul pentru a merge in concediu. Anul acesta a fost in Romania in luna august pentru a se relaxa dar si pentru a se plimba prin fabrici in cautare de noi produse pe care sa le aduca pe rafturile magazinului din Padova. Unele dintre lucrurile pe care le-a vazut l-au suprins intr-un mod neplacut.

“Am vazut cu ochii mei ceva ce nu credeam ca exista, patroni care nu gasesc forta de munca. Am fost la sotia mea in Bacau, iar dimineata la ora 7:30 cand plecam spre fabrici vedeam oameni la bar, care nu erau acolo sa isi bea cafeaua ci cu sticle de coniac, vin si bere in fata. Daca ma duceam la ei si le puneam o naveta de bere pe masa, o beau pe toata. Insa, daca ii rugam sa vina cu mine sa munceasca pana la ora 12, niciunul nu putea. Nu vor sa munceasca pentru ca ia ajutorul social de la primarie si stau degeaba, nu mi se pare corect. Daca as fi la conducere as scoate acel ajutor social pentru cei care nu il merita. E nevoie de o schimbare, poate au nevoie de ajutor acei oameni sa isi schimbe modul de viata, poate nu sunt destul de informati si se lasa stricati de anturaj”, considera Maricel.

De ce a mers la vot?

sursa foto: Alexandru Nika/Shutterstock.com

A vorbit cu mai multi romani care i-au trecut pragul magazinului inainte de alegeri si multora dintre ei le este de dor de casa. A intalnit si persoane care i-au spus ca “daca iese Viorica Dancila, nu se mai intorc acasa niciodata”. Considera ca indiferent de ceea ce faci si unde esti, trebuie sa mergi la vot pentru ca e in joc viitorul tau si al copiilor.

“Daca noi toti fugim de tara noastra si nu ne este gandul nici macar putin la ceea ce se va intampla in viitor cu ea, cu noi si cu copiii nostri, inseamna ca suntem nebuni(..) I-am incurajat pe clienti sa iasa pentru o schimbare, pentru ca daca noi nu iesim, noi nu schimbam ceva, atunci cine? Eu ma simteam trist daca nu votam. E un dreptul meu care trebuie exercitat, daca nu as fi facut-o aveam ceva pe suflet. Votul fiecaruia conteaza”, explica antreprenorul roman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri