Fondurile de capital privat din Europa Centrală au atins cel mai scăzut nivel de încredere de la criza financiară globală, în contextul pandemiei de COVID-19, dar profesioniștii în domeniu sunt mai optimiști decât în timpul crizei din 2008, conform celei mai recente ediții a Deloitte CE Private Equity Confidence Survey.

Indicele de încredere, care este în scădere încă de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scăzut nivel dintre toate edițiile studiului, după cel din octombrie 2008, care a fost de 48. Șapte din zece profesioniști din cadrul firmelor de private equity din Europa Centrală previzionează scăderea activității de profil și înrăutățirea condițiilor economice, dat fiind că economiile din regiune, care sunt în mare măsură bazate pe consum, estimează că vor înregistra contracții semnificative ale PIB-ului în 2020 pe fondul scăderii cererii, cauzate de creșterea șomajului.

Studiul arată și că o parte remarcabilă din respondenți cred într-o revenire economică rapidă, 13% dintre aceștia declarând că se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor economice.

Pandemia creează o piață a cumpărăturilor

Pandemia creează o piață a cumpărătorilor, 74% dintre respondenți fiind de părere că 2020 va fi un an bun pentru a face noi investiții. Aproape jumătate dintre ei (45%) sunt de părere că vânzătorii și-au ponderat așteptările în privința prețului în ultimele șase luni, iar peste jumătate (51%) cred că această tendință va continua. Prin urmare, ponderea fondurilor de capital privat care se așteaptă să se concentreze pe noi investiții în lunile următoare a rămas relativ mare, de 45%.

„Deși pășesc pe nisipuri mișcătoare, majoritatea profesioniștilor din firmele de private equity au trecut și prin criza financiară din 2008 și mulți dintre ei sunt bine capitalizați, aspecte care îi ajută să parcurgă mai ușor această perioadă de incertitudine. Ca orice criză, cea curentă oferă și oportunități acelor jucători care sunt au o poziție suficient de solidă pentru a-și asuma riscuri. De aceea, aproape jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a genera mai multă valoare în cadrul portofoliilor existente, prin adiții. Numeroase cazuri de acest gen au fost anunțate anul acesta și în România, în mai multe domenii: reciclare, producție, servicii, tehnologie etc.”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, cei mai mulți jucători din domeniu se așteaptă ca acestea să rămână la fel (58%) sau să scadă (43%). De asemenea, 62% dintre respondenți previzionează o scădere a lichidității în următoarele luni.

Rezultatele studiului mai arată și o creștere semnificativă a ponderii celor care cred că eficiența investițiilor lor în Europa Centrală va scădea, acesta fiind al doilea cel mai mare procent din toate edițiile studiului, după cel raportat în toamna lui 2008. Aproape o treime (30%) estimează astfel de scăderi, în comparație cu doar 6%, în ediția anterioară a studiului, și 0%, cu un an în urmă.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity, iar cea mai recentă ediție este disponibilă aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri