In episodul anterior am relatat primele parti ale calatoriei de 11 zile ale romanului, cateva curiozitati despre ursii polari, problemele intampinate la aeroportul din Munchen, imbarcarea pe vaporul rusesc 50 de Ani de Victorie precum si creionarea echipajului si a colegilor de calatorie.

Cand ai primele contacte cu zona de gheata, devine cu adevarat interesant si mai placut, povesteste Szasz, din holul unui hotel din Bucuresti, la cateva luni dupa intoarcerea din calatorie. “In apropierea Arhipelagului Franz Josef am vazut prima data balene, este foarte interesant cum mare parte din lume sta pe punte si se anunta prin statia radio «atentie, la ora 13, un grup de balene!»”.

10.07 ursi polari from Internet Corp SRL on Vimeo.

Orlando Szasz nu s-a dat in laturi si, legat pentru siguranta, a sarit in apa descoperita a Oceanului, din fata navei.

“Era acolo medicul, cu un aparat de resuscitare. Eu nu beau, dar inainte de saritura iti dadeau un pahar de votca mica si la iesire la fel”, spune el.

Am fost curios sa aflu care este senzatia de a sari de la -10 grade la -1,1 grade, apa aproape inghetata a Oceanului. Orlando Szasz rade si spune ca este…”nasol! Am inotat pana la nava, am atins-o si m-am intors pe banchiza. Cand am iesit din apa, nu-mi mai simteam picioarele, degetele. M-am imbracat repede si am urcat in sauna. Dupa vreo 10 minute mi-am simtit din nou membrele. Nu m-am panicat, insa dupa ce am sarit in apa si am ajuns la nava, am inceput sa realizez ca e cam frig. M-am mobilizat sa ies cat mai iute”, povesteste el.

Este o experienta pe care Orlando Szasz o recomanda aventurierilor, spunand ca este pacat sa mergi pana la Pol si sa nu sari si in apa, sa ai ce povesti.

Insula Robini

Insula este de fapt o roca situata in Arhipelagul Franz Josef si au coborat de pe nava cu barci gonflabile cu motor, in echipe de cate 10. Pe uscat era o fosta statie de cercetare ruseasca care era activa in anii ’60. Acum este parasita.