Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a decis sa transfere Cazinoul din Constanta in administrarea primariei, intrucat nu are fonduri pentru reabilitarea cladirii, iar termenul de incepere a lucrarilor a fost depasit.
"In conditiile unei alocari insuficiente, dar si a dublei reduceri a bugetului MDRT in anul 2012, s-a stabilit ca ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitia in reabilitarea Cazinoului, scrie Mediafax.

Necesarul, la momentul preluarii Cazinoului de catre MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministerul precizeaza ca a decis trasferul Cazinoului ca urmare a solicitarii primarului Radu Mazare, formulata dupa sedinta de consiliu local de miercuri.

Mazare a afirmat miercuri ca vrea trecerea Cazinoului la municipalitate in conditiile in care MDRT, care l-a luat in administrare in urma cu un an, nu a inceput reabilitarea acestuia, el spunand ca intentioneaza sa vanda obiectivul printr-o licitatie internationala.

"Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanta, credem ca datoria de a-i gasi cea mai buna functionalitate si modalitate de administrare este a Primariei.MDRT este constient de importanta Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe langa Primaria Constanta sa administreze imobilul astfel incat acesta sa ramana si cu valenta sa de obiectiv turistic. Pe de alta parte, credem ca acesta trebuie introdus in circuitul economic, sa aduca bani si nu doar sa fie vizitat de turisti. Cele doua functiuni pot fi imbinate fara probleme, fie ca imobilul este administrat de primarie sau de un investitor privat, cu conditia ca acest lucru sa fie bine convenit", a declarat, in comunicat, Cristian Barhalescu, secretar de stat pentru turism.

Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de catre MDRT de la Consiliul Local al Primariei din Constanta, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmand sa revina in administrarea autoritatii locale.

Potrivit Hotararii de Consiliu Local, acceptata de minister, reabilitarea ar fi trebuit sa inceapa in maximum un an de la preluarea de catre MDRT si sa nu dureze mai mult de 3 ani.

"Lucrarile la cazinoul din Constanta nu s-au incadrat in termenul prevazut in legislatie ca urmare a faptului ca procedurile de licitatie pentru serviciile de proiectare si executie lucrari au demarat tarziu si au fost ingreunate de contestatiile formulate. Astfel, desi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotarare de Guvern in 31 august 2011, licitatia a fost demarata in 29 martie 2012, adica la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitatie a fost anulata la 28 mai 2012. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis ca juste contestatiile formulate, considerand ca exista, intr-adevar, vicii in criteriile de selectie, dar si in criteriile tehnico-economice", se spune in comunicat.

Astfel, institutia precizeaza ca s-a ajuns intr-un punct in care ministerul nu se mai putea incadra in termenul legal de incepere a lucrarilor.
Initierea unei noi proceduri de licitatie, chiar in cazul in care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestatie, ar fi dus la depasirea termenului impus de incepere a lucrarilor, situatie in care, potrivit reglementarilor din 2011 (HCLConstanta), cazinoul ar fi revenit, de drept, in administrarea Primariei, potrivit sursei citate.

Cazinoul, aflat pe faleza, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanta, reprezinta una dintre cladirile emblema ale orasului.

Constructia acestuia a inceput in jurul anului 1904, planurile initiale fiind intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor insa, planurile au fost schimbate, Primaria incredintand modificarea acestora unui arhitect elvetian, Daniel Renard.

Obiectivul, construit in stil Art Nouveau, a fost terminat in 1910, fiind inaugurat in 1911.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri