Hotelurile din statiunile montane vor scadea tarifele cu pana la 5% incepand de anul viitor, iar preturile pachetelor in perioada sarbatorilor de iarna vor ramane la nivelul anului trecut, a declarat agentiei Mediafax - Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turism (FPTR).
"Scaderea preturilor se explica prin faptul ca zona de turism montan este singura parte a turismului intern care nu a inregistrat cresteri in aceasta vara. Au fost hotelieri care au investit in promovare si au inregistrat cresteri, dar in general numarul de turisti din acest an nu l-a depasit pe cel de anul trecut", a spus Raducan, prezent la Bursa de Turism Montan de la Predeal, organizata de FPTR.

El a adaugat ca tarifele pentru pachetele de Craciun si Revelion de la munte vor ramane la nivelul anului trecut.

Principalul motiv al stagnarii numarului de turisti in hotelurile de la munte a fost lipsa promovarii interne a turismului montan.

Reprezentantii FPTR spun ca statul nu a contribuit in acest an cu bani pentru promovarea turismului intern, in general, pe piata interna, iar turismul montan a fost neglijat in ultimii ani.

"Turismul montan s-a bazat foarte mult in ultimul an pe organizarea de conferinte si mai putin pe sejururi. Si restaurantele au avut in acest an incasari sub asteptari. Pentru a atrage mai multi turisti, vrem sa sprijinim dezvoltarea agrementului si a cluburilor in statiunile montane", a adaugat reprezentantul FPTR.

Federatia a anuntat in septembrie ca tarifele la cazare pe litoral vor creste anul viitor in medie cu 7%, dupa trei ani de stagnare si un sezon foarte bun in acest an, hotelierii invocand scumpirea utilitatilor si a combustibilului in 2012 si 2013.

Peste 1,5 milioane de turisti romani au mers in aceasta vara pe litoralul romanesc, in crestere cu peste 15% fata de anul trecut.

Statistica romaneasca arata ca anul trecut Romania a avut 7 milioane de turisti (sosiri in hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) romani, si 21,6% (1,5 milioane) turisti straini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.

Cu o rata de 14,7% a nerezidentilor in totalul turistilor, Romania ocupa detasat ultimul loc in Europa.

Penultima pozitie este ocupata de Germania, cu 21,3%, inaintea careia se situeaza Suedia, cu 27,2%.

Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc in Europa dupa gradul de ocupare in timpul verii si detine detasat ultima pozitie in clasamentul privind ponderea strainilor in totalul turistilor, cauzele fiind fluxul slab de turisti de afaceri, imaginea externa proasta, tarifele mari si evaziunea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri