Ziua de 1 mai este o sarbatoare asteptata de romani, pentru ca vine intotdeauna insotita de o minivacanta pe care, in ultimii ani, tot mai multi si-o petrec pe litoralul romanesc, in statiunile balneo, pe Valea Prahovei, iar mai nou in capitale europene si pe plaje exotice.

"Daca in perioada dinainte de 1990 romanii defilau pe strazi si petreceau de dragul ideologiei comuniste, acum 1 mai aduce cu sine un adevarat plan de vacanta. Urmarind dinamica obiceiurilor romanilor in aceasta perioada, observam ca o mare parte a acestora au renuntat la celebrul gratar cu prietenii in parc si si-au indreptat atentia catre pachete de vacanta in destinatii interne sau externe. Litoralul Marii Negre, Delta Dunarii si Valea Prahovei raman vedete si de acest 1 mai, dar vin din urma si alte zone care capata teren: Baile Felix, Mehedinti, Covasna, Bucovina si Maramures", a precizat Raluca Anghel, specialist in marketing turistic, potrivit Agerpres.

Aceasta apreciaza ca tot mai multi romani aleg ca destinatie Romania, pe care vor sa o descopere, sa experimenteze trairi autentice asociate activitatilor in natura, vizitelor la obiective turistice consacrate precum Salina Turda, castelul Peles, castelul Huniazilor, castre romane sau vor sa se relaxeze la SPA. Pe de alta parte, sunt si turisti care aleg capitalele europene, beneficiind de ofertele agentiilor de turism.

"Beneficiind de ofertele agentiilor de turism, romanii aleg o minivacanta in Roma, Stockholm, Atena, Paris sau Barcelona. Exista si romani care folosesc cele patru zile si pleaca in destinatii extra-europene, precum Republica Dominicana, Cuba, Maldive, Thailanda, Cambodgia, Vietnam, cu mentiunea ca pachetele in aceste destinatii sunt potrivite pentru vacante de minimum 7 nopti", spune Raluca Anghel.

Eximtur: Crestere de 20% pentru pachete la destinatii balneo

Dupa ce s-a anuntat oficial ca 30 aprilie a devenit zi libera, vanzarile in agentiile de turism au crescut spectaculos. Numerosi clienti au asteptat aceasta decizie a autoritatilor inainte sa rezerve un sejur pe timpul minivacantei de 1 mai.

"Vanzarile pachetelor pentru turismul intern au inregistrat anul acesta cresteri de 5% pentru vacantele pe litoralul romanesc si de 20% la destinatiile balneo-montane. In ceea ce priveste destinatiile externe, volumul vanzarilor s-a mentinut la aceleasi valori ca si anul trecut. Din totalul vanzarilor, 15% din plati au fost facute cu vouchere de vacanta. Consilierii companiei i-au sfatuit pe posesorii de vouchere de vacanta cum sa profite la maximum de acestea pentru a petrece un sejur in cele mai bune conditii", a precizat Lucia Morariu presedinte-fondator al Eximtur.

Pentru litoralul romanesc, turistii au preferat hotelurile din zona de Nord a statiunii Mamaia si pe cele din Eforie Nord, dar s-au vandut si sejururi in statiunile de la Sud - Costinesti, Olimp si Neptun. In ceea ce priveste turismul balneo si montan, destinatiile preferate se mentin: Felix, Sovata, Caciulata si, bineinteles, Valea Prahovei. Lucia Morariu spune ca durata medie a pachetelor interne de 1 mai este de 3 nopti.

"Gradul de ocupare al hotelurilor de la munte nu mai este asa mare ca de Paste. Dupa o iarna tarzie, in martie, romanii vor la mare. Majoritatea aleg hoteluri cu bazine incalzite. La Vama Veche, camerele pentru minivacanta de 1 mai sunt vandute de circa o luna. Primele vanzari s-au facut in luna ianuarie. Preturile au variat intre 100 lei/camera cu baie comuna si jur de 200 lei/camera/noapte cu baie privata eventual cu frigider si televizor si aer conditionat, ca e important de 1 mai. La vama vor fi ceva concerte live", a precizat Adrian Voican, director general BIBI Touring.

Acesta spune ca, din vanzarile de anul acesta, se observa o crestere usoara a puterii de cumparare. Majoritatea, 70%, au ales pachete de vacanta de 4 zile si 30% de 3 zile, fata de anul trecut cand majoritatea romanilor au cumparat pachete de doua zile.

Pe locul secund in topul destinatiilor interne preferate de romani pentru minivacanta de 1 mai se afla Valea Prahovei - Predeal, Busteni si Sinaia fiind cele mai cautate statiuni montane, apreciaza cei de la Christian Tour. La un hotel de patru stele din Predeal, o noapte de cazare in perioada mentionata costa 250 lei/camera, pret care include si mic dejun, acces la spa, un discount la procedurile de infrumusetare, parcare si loc de joaca pentru copii. Un pachet de trei nopti de cazare cu mic dejun si o cina traditionala la un hotel de trei stele din Busteni costa 490 lei/camera.

Conform datelor Asociatiei de Promovare si Dezvoltare a Turismului Prahova (APDT Prahova), gradul de ocupare este de 75% in Azuga, 70% in Busteni, Sinaia - 85%, Breaza - 60% si Campina - 60%. Reprezentantii asociatiei sustin ca "toate aceste cifre sunt in crestere, rezervari inca se fac in fiecare zi".

Pentru aceasta perioada, pentru 3 nopti de cazare la un hotel de 3 stele turistii vor achita 445 lei/persoana cu mic dejun inclus si cina festiva si petrecere cu DJ in data de 28 aprilie. La o vila de 3 stele pretul este de 523 lei/persoana pentru 4 nopti de cazare cu mic dejun inclus si cina barbeque cu foc de tabara, iar la un hotel de 4 stele oferta pentru minivacanta de 1 mai include 4 nopti de cazare cu mic dejun inclus, primirea oaspetilor cu produse traditionale si cina cu barbeque la foc de tabara in data de 30 si acces la SPA inclus cu 1.020 lei/persoana.

In ceea ce priveste topul destinatiilor externe alese anul acesta de turistii Eximtur, acesta a cunoscut o schimbare semnificativa, Grecia fiind inlocuita in preferinte de Turcia, destinatie care cunoaste anul acesta o revenire spectaculoasa. "In acelasi timp, Bulgaria si Italia au ramas destinatiile preferate de romani, numai ca anul acesta durata medie a sejurului a crescut de la 3 la 4 zile. Cu exceptia pachetelor pentru Bulgaria si Turcia, de tip all inclusive, pentru celelalte destinatii europene au fost preferate vacante de tip city break cu mic dejun inclus", spune Lucia Morariu.

La randul sau, consultantul in turism, Traian Badulescu, a precizat ca in acest an s-a observat o diversificare a destinatiilor de 1 Mai. "Multi turisti aleg circuite prin tara sau strainatate, Delta Dunarii si turism rural, pe langa clasicul litoral. Castigator, ca numar de turisti, este litoralul Marii Negre, dar sunt multe solicitari si pentru Bulgaria, Grecia, Turcia. De asemenea, la mare cautare sunt city break-urile si circuitele prin Europa, dar si destinatii precum Republica Moldova, pentru care se inregistreaza o crestere a cererii, Maroc, Azore si Madeira", a subliniat Badulescu.

Cu toate acestea, Romania a inceput sa primeasca si turisti straini de 1 Mai, din tari precum Israel, Austria, Germania, Polonia, Marea Britanie, Grecia.

"De 1 Mai organizam doua circuite prin Romania, cu turisti romani dar si romani din Diaspora, din tari precum Israel, SUA (California) si Germania. Avem un circuit in Muntii Apuseni, unde se viziteaza Galeriile Antice de la Rosia Montana, Pestera lui Ionele, Huda lui Papara, Ghetarul Scarisoara, Casa Memoriala a lui Horea. O a doua destinatie este Oltenia de Sub Munte, unde se va vizita patrimoniul Brancusi, Pestera Ponoarele, Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, Centrul de ceramica de la Horezu si Manastirea Hurezi - unica manastire din sudul Romaniei inscrisa in patrimoniul UNESCO", a precizat Costin Corboianu, director general Scorilo Turism.

Daca romanii din Diaspora vin sa se relaxeze in tara de 1 mai, anul acesta multi romani vor profita de aceasta minivacanta pentru a merge in concediu la plaja in strainatate.

"Tendinta romanilor de a pleca in numar mare pe litoral in strainatate inca de primavara s-a manifestat anul acesta de Paste, cand numarul celor care si-au facut vacantele la mare peste granite l-a depasit pe cel al turistilor de pe litoralul romanesc. Desi statiunile autohtone de la Marea Neagra au fost ani de-a randul principala atractie a turistilor de 1 Mai, cele patru zile libere vor determina un numar mare de romani sa aleaga de aceasta data si statiuni din Egipt, Grecia ori Turcia, unde deja pot face plaja si pot intra in mare", a spus Raluca Hatmanu, director de comunicare Christian Tour.

Christian Tour: Inceputul sezonului estival inseamna costuri mai mici

Turistii care prefera ca mijloc de transport autocarul vor profita de zilele libere pentru a se relaxa pe litoralul grecesc, Corfu, Lefkada si Zakynthos fiind destinatiile predilecte catre care se vor indrepta.

"Marele avantaj pentru cei care pleaca in vacanta la inceputul sezonului estival este legat de costurile mult mai mici. De pilda, pentru sapte nopti de cazare in Lefkada un turist plateste acum 92 de euro, suma din care are asigurat si transportul cu autocarul. Un sejur de sapte nopti in regim all inclusive la un hotel de patru stele din Antalya si transport cu avionul costa la sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai 297 euro/persoana", a spus Adriana Irimia, director de rezervari Christian Tour.

Tot peste granita, dar mai aproape de casa, Bulgaria este o alta destinatie preferata de romani pentru minivacanta de 1 Mai. In statiunea Nisipurile de Aur, in perioada 28 aprilie - 1 mai, o noapte de cazare la un hotel de patru stele in regim all inclusive costa de la 24 euro/persoana. In Albena, o noapte de cazare costa de la 35 euro/persoana la un hotel de patru stele, iar in statiunile Sunny Beach si Constantin si Elena, 30 euro/noapte.

Pe litoralul romanesc, principala destinatie catre care se indreapta turistii romani in minivacanta de 1 Mai, Mamaia si Vama Veche sunt statiunile preferate datorita multiplelor variante de distractie. In Mamaia, de pilda, pe langa cluburile care vor fi deschise in aceasta perioada, in intervalul 26 aprilie - 1 mai se desfasoara Festivalul Sunwaves care atrage multi fani ai muzicii electronice. Pretul pentru o noapte de cazare in nordul litoralului porneste de la 69 lei/persoana, la un hotel de doua stele fara mic dejun.

De asemenea, turoperatorii sustin ca si Delta Dunarii va fi, de 1 mai, una dintre destinatiile in voga pentru romani. "Vom avea grupuri in Sulina, turistii urmand sa fie cazati la hotelul nostru plutitor. Tinand cont ca in aceasta perioada Sulina gazduieste si Festivalul Scrumbiei, gradul de ocupare este deja de 100%. Asiguram croaziere pe bratul Sulina, cu vizite la Mila 23 si Murighiol si excursii la Padurea Letea, Musura si un jeep-safari pe traseul Sulina - Sf. Gheorghe", spune Gelu Irimia, director general Carpatia Turism.

De 1 mai, agentiile de turism organizeaza o serie de circuite culturale tematice. Chiar daca in trend ramane litoralul bulgaresc, datorita serviciilor all inclusive si ultra all inclusive, turoperatorii spun ca in acest an se inregistreaza o crestere mare pe partea de turism intern datorita introducerii voucherelor de vacanta.

Sursa foto: Photosebia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri