FOTE este o competitie multisport destinata sportivilor juniori (14-18 ani), realizata la initiativa Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), aflanduse sub egida Comitetului International Olimpic (CIO).

FOTE se organizeaza in fiecare an impar si contine o editie de iarna si una de vara. Prima editie de vara a avut loc in 1991 si prima editie de iarna in 1993.

Comitetul Olimpic European a decis in cadrul Adunarii Generale din noiembrie 2011 sa acorde Romaniei acceptul final pentru a organiza editia de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE).

Astfel, editia de iarna 2013 va fi gazduita de Brasov, iar intrecerile vor avea si in alte doua orase din judetul Brasov, Rasnov si Predeal, intre 17 si 22 februarie 2013.

Cum s-a pregatit Brasovul pentru eveniment

Una dintre conditiile pe care Romania si le-a asumat in fata Comitetului Olimpic European a fost ca pana la data organizarii sa dispuna de toate facilitatile sportive necesare ( patinoare, partii , trambuline, piste).

“Pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, municipalitatea a alocat fonduri pentru asigurarea infrastructurii desfasurarii evenimentului si pentru organizarea propriu zisa a acestuia”, potrivit datelor remise de Primaria Brasov la solicitarea wall-street.ro.

Astfel, in vederea organizarii evenimentului, a fost necesara efectuarea unor investitii:

• construirea Patinoarului Olimpic, investitie derulata in parteneriat de municipalitate cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin Compania Nationala de Investitii. Valoarea proiectului a fost de 9,6 milioane de euro, din care aproximativ 82% reprezinta contributia ministerului de resort si 18% municipiul Brasov.
• modernizarea si extinderea domeniului schiabil, proiect demarat in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii. Valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 27 milioane de euro din care circa 80% din fondurile Ministerului Dezvoltarii.


“Aceste facilitati reprezina o investitie pe termen lung in dezvoltarea durabila a orasului nostru”, potrivit reprezentatilor Primariei Municipiului Brasov.

Pe langa aceste investitii, municipalitatea a mai alocat fonduri pentru cheltuielile de organizare ale FOTE astfel:
• cotizatii pentru anii 2011-2012 suma de 290.000 lei.
• cheltuieli de organizare in anul 2013- 450.000 de lei, avand in vedere ca Brasovul este oras gazda.

“Organizarea FOTE reprezinta o oportunitate de a promova Brasovul si Poiana Brasov, ca destinatii turistice, cu accent pe turismul montan si sporturile de iarna. Unul dintre obiectivele Brasovului, pentru urmatorii 20 de ani, conform Strategiei de Dezvoltare Durabila a Municipiului Brasov 2010-2030, aprobata de Consiliul Local, este dezvoltarea turistica, iar investitiile mai sus mentionate ofera cadrul necesar pentru atingerea acestui obiectiv.”, conform reprezentantilor municipalitatii.

"In acest moment, Brasovul ofera facilitati pentru ski si pentru patinaj, la nivel european, iar FOTE va reusi sa informeze potentialii turisti, din Romania si din strainatate, de existenta acestei infrastructuri de nivel olimpic. Scopul nostru este de a-i face pe turisti sa inlocuiasca destinatiile cu traditie (de ex. Austria) cu Poiana Brasov si sa transforme turismul de weekend in sejururi de lunga durata", se mai arata in datele Primariei.

Romania si obiectivul “graficul competitiilor internationale”