Venitul mediu lunar in Tarom este de 2.000 de euro, a anuntat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al operatorului aerian de stat, prezent la Romanian Business Leaders Summit (RBLS).
In Romania sunt multe companii de stat cu oameni bine platiti, insa nu exista performanta pentru ca lipseste buna guvernanta, care trebuie sa vizeze reducerea costurilor, cresterea veniturilor si respectarea unor valori, spune Dan Pascariu.

"N-am mai lucrat la stat de 20 de ani. Cand am preluat pozitia la Tarom am avut impresia ca m-am intors cu 20 de ani in urma din toate punctele de vedere, cu toate ca oamenii sunt bine platiti. Am calculat ca venitul mediu in companie, cu toate avantajele, este in jur de 2.000 de euro pe luna, in conditiile in care in banca in care sunt tot presedinte al Consiliului de Administratie (UniCredit Tiriac Bank - n.r.) salariul mediu e mult mai mic. Exista companii de stat in Romania in care oamenii sunt bine platiti si nu exista performanta pentru ca lipseste buna guvernanta", a afirmat Pascariu la Business Leaders Summit.

Castigul salarial mediu net in luna decembrie 2012 in Industria transporturilor aeriene a fost 4.056 lei, al doilea din economie, dupa intermedierile financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, care este de 4.576 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

El a spus ca in 20 de ani cat a lucrat in corporatii private nu a simtit lipsa bunei guvernante, dand exemplu ca "atunci cand ai aer, nu simti lipsa aerului".

Pascariu considera ca o buna guvernanta inseamna reducerea costurilor si cresterea veniturilor, introducerea si respectarea unor valori, cresterea increderii partenerilor si investitorilor, dar si mai multa stabilitate economica. Totodata, a apreciat ca deciziile de business sunt "inerent riscante", iar o buna guvernare poate sa limiteze impactul negativ.

"Am ajuns la concluzia in cadrul CA la Tarom, desi am fost contestati cand am fost numiti ca nu avem legatura cu industria, ca avem totusi o contributie importanta ca manageri privati: experienta vasta in diverse domenii, perspectiva independenta, capacitatea de a testa si contesta ipoteze, precum si formularea de intrebari potrivite la momentul potrivit", a spus presedintele CA Tarom.

Pascariu spune ca cele mai importante probleme in companiile de stat le reprezinta faptul ca oamenii nu sunt tinuti responsabili.
Privind buna guvernanta si managementul privat la companiile de stat, el a reamintit ca FMI a inceput programul de management privat la societatile de stat dupa ce a constatat ca sectorul public produce pierderi de trei miliarde euro.

De asemenea, a dat exemplul companiei Petrom, care inainte de privatizare genera pierderi foarte mari, iar dupa acest proces a inceput sa aduca bani foarte multi la bugetul de stat prin impozite si asigurari sociale.

Belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, care a fost numit in noiembrie CEO al Tarom, a semnat un contract pe patru ani, cu un salariul net de 10.000 de euro pe luna.

Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane Tarom a fost infiintata in 1954. Tarom isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si este membra a Aliantei SkyTeam din iunie 2010.

Tarom si-a mentinut in 2011 cota de piata constanta, de 22% in Romania, cu 2,19 milioane pasageri transportati. Cota de piata pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) a fost de 40%, pe segmentul curselor regulate si al curselor charter.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri