Happy Tour si Eximtur raman cele mai mari agentii de turism din Romania dupa cifra de afaceri, urmate de Christian Tour, al carui actionar, Cristian Pandel, devine, la 37 de ani, romanul care detine cel mai mare grup de agentii de turism, cu afaceri de 180 milioane lei.
Christian Tour intra in primele trei agentii de turism dupa ce a inregistrat la Ministerul Finantelor cifra de afaceri de 155,8 milioane de euro, obtinuta anul trecut. In ultimii ani, firma Christian '76 Tour, care detine turoperatorul, inregistra la Ministerul Finantelor comisionul obtinut, si nu cifra de afaceri, noteaza Mediafax.

"Anul trecut am avut o crestere a afacerilor de 30%, bazata pe majorarea numarului de zboruri charter cu 30% si pe deschiderea a zece sedii noi la nivel national. Cele mai vandute destinatii pentru noi sunt Grecia, Turcia, Spania si Bulgaria", a declarat Cristian Pandel.

Proprietarul Christian Tour devine totodata, la 37 de ani, romanul care detine cel mai mare grup de agentii de turism din Romania, cu afaceri cumulate de peste 181 de milioane de lei. Pandel a cumparat anul trecut agentia Europa Travel, care a avut in 2012 vanzari de peste 24,6 mil. lei.

Cea mai mare agentie de turism la nivel national ramane, ca in fiecare an din ultimul deceniu, Happy Tour, infiintata de Nicolae Demetriade si achizitionata in anul 2007 de fondul spaniol de investitii GED. Agentia a incheiat anul trecut cu afaceri de 182 milioane de lei, in crestere cu 10%.

"Agentia Happy Tour a facut cea mai mare parte din veniturile de 40 de milioane de euro din corporate, pentru ca partea de vacante a transferat-o catre Prestige Tours, turoperatorul grupului. Cele mai mari agentii din tari precum Marea Britanie, Germania, Franta sau Spania au afaceri de sute de milioane de euro, sau chiar mai mult. Dar in Spania vorbim de 60 de milioane de turisti straini, iar in Romania de sub 1,5 milioane", a afirmat Javier Garcia del Valle, directorul general al Happy Tour.

El a spus ca fondul de investitii pe care il reprezinta nu intentioneaza sa mai cumpere agentii in Romania, dar daca apare o oportunitate nu o va refuza.

Pe locul doi s-a mentinut in 2012, ca si in ultimii ani, agentia Eximtur, detinuta de Lucia si Radu Morariu. Firma si-a majorat vanzarile cu aproape 17%, atingand nivelul de 157 milioane de lei.

"Anul trecut au crescut toate segmentele, in special turismul de business si vacantele interne. Am avut mai multe evenimente pe care le-am organizat si, in paralel, a crescut si cererea pentru litoralul romanesc", a declarat Lucia Morariu.

Chiar daca a avut o crestere a afacerilor cu 16,6%, Perfect Tour, firma detinuta de Corina Pacuraru a coborat o pozitie in topul agentiilor, ajungand pe locul 4, cu 110 milioane de lei. Sorin Vaduvoiu, directorul general al Perfect Tour, spune ca agentia pe care o conduce si-a extins anul trecut portofoliul de clienti corporate. Totodata, a crescut cererea pentru vacante la Disneyland Paris si pentru vacantele pe vase de croaziera.

Pe locul 5 s-a mentinut agentia online Vola.ro, cu vanzari de 92,8 milioane de lei, cu aproape 40% mai mari decat cele inregistrate in anul precedent. Firma este detinuta de un fond de investitii polonez, inregistrat in Cipru (66,6%) si de Daniel Truica (33,3%).

"Cele mai cerute bilete de avion sunt pentru Madrid, Paris, Londra, Viena si Barcelona. Topul pentru city breack-uri este diferit, si acolo vindem transport plus cazare. Pe primul loc este Venetia, dar a crescut foarte mult Lisabona", a spus Truica.

Accent Travel & Events, administrata de Lucian Boronea, a coborat doua pozitii, pana pe locul 6, desi afacerile au urcat cu 5%, la 75 de milioane de lei.

"A fost mai bine decat in 2011, anul trecut. Ne-am dezvoltat reteaua de agentii revanzatoare, in special pentru pachetele de turism intern. Cele mai mari volume de vanzari le-am inregistrat pentru litoralul romanesc", a spus Boronea.

Agentia Hotel Air si-a pastrat locul 7 din clasamentul de anul trecut, inregistrand afaceri de 74,2 milioane de lei, in crestere cu 30%. Firma este detinuta de cetateanul grec Ioannis Ioannidis.

Business Travel Turism, detinuta de Paula Elena Dobrescu, a coborat un loc, pana pe pozitia a 8-a, cu afaceri de 66,4 milioane de lei, cu 18,5% mai mari decat cele obtinute in anul precedent.

A intrat in Top 10 si agentia Mareea, detinuta de Marius Usturoiu. Firma Mareea Comtur, care administreaza agentia, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 64 de milioane de lei, in crestere cu 47%.

Mareea a profitat anul trecut de cererea mare de vacante pe litoral, fiind unul dintre cei mai mari turoperatori specializati pe acest segment. "Ne-am consolidat anul trecut prezenta pe piata interna si am crescut volumul vanzarilor atat pe litoral, cat si in restul destinatiilor din tara. Am suplimentat, totodata, si numarul locurilor pe chartere catre destinatiile externe de vara", a afirmat Usturoiu.

Pe locul 10 s-a mentinut Prompt Service, detinuta de familia Goicea, care a avut anul trecut afaceri de 63,8 milioane de lei, in crestere cu aproape 26%.

Topul ia in calcul doar cifrele de afaceri inregistrate de firme la Ministerul Finantelor. Agentiile pot opta sa inregistreze fie valoarea cifrei de afaceri, fie doar comisionul aferent serviciilor turistice. Firma Aerotravel, de exemplu, a ales a doua varianta si la capitolul cifra de afaceri este inregistrata la Finante cu o cifra de afaceri de 22,8 milioane de lei. Reprezentantii agentiei sustin insa ca volumul vanzarilor a depasit anul trecut 156 de milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri