Compania australiana Qantas a lansat o ancheta, dupa aparitia unor informatii de presa potrivit carora castile utilizate in aparatele sale sunt produse intr-o inchisoare chineza unde detinutii ar fi batuti si mentinuti in izolare daca obiectivele de productie nu sunt atinse, relateaza AFP.
Conform Australian Financial Review, mai multe companii aeriene mari, intre care Qantas, British Airways si Emirates, utilizeaza dispozitive fabricate in inchisoarea din Dongguan, in provincia Guangdong (sud), scrie Mediafax.

Doi detinuti recent eliberati, intre care neozeelandezul Danny Cancian, au anuntat pentru publicatie ca detinutii fabricau castile distribuite pasagerilor de la clasele economice ale celor trei companii aeriene.

In caz de neindeplinire a obiectivului de productie, detinutii erau "dusi afara", unde li se administrau socuri electrice cu ajutorul pistoalelor Taser, a povestit Danny Cancian, care a ispasit o pedeapsa de patru ani de inchisoare pentru omor din culpa.

"Este un mediu crud. Te trezesti in fiecare dimineata intrebandu-te daca vei supravietui in ziua care se anunta", a spus el. Detinutii erau platiti cu 8 yuani pe luna (1 euro) si lucrau peste 70 de ore pe saptamana, a adaugat el.

Un alt fost detinut, care nu a vrut sa fie mentionat, a anuntat ca fabrica inductoare pentru aparate electrice si casti. "Da, am fabricat pentru compania australiana Qantas, cea cu cangur pe logo", a declarat el. "Am mai facut pentru Emirates, British Airways si pentru altii", a adaugat el.

Australian Financial Review citeaza un reprezentant al societatii Dongguan City Joystar Electronic Company care confirma ca intreprinderea sa a recurs la forta de munca din inchisoare pentru comenzi importante si a furnizat 300.000 de casti pentru Qantas la inceputul anului 2012. Aceste casti au fost comandate de firma vietnameza Airphonics, principalul furnizor al companiei aeriene Qantas pentru casti.

Qantas a anuntat ca nu poate confirma aceste informatii, dar compania a lansat o ancheta si a suspendat contractul cu Airphonics.

"Qantas este preocupata in legatura cu declaratiile aparute in presa in aceasta zi si am suspendat contractele noastre actuale de furnizare pana cand ancheta va fi efectuata", a anuntat compania intr-un comunicat.

Utilizarea unui furnizor tert in China "merge impotriva asigurarilor verbale si scrise ale acestui furnizor, care ne-a dat asigurari ca lantul sau de producere respecta criteriile noastre, printre care figureaza tratamentul etic al lucratorilor", a adaugat Qantas.

Compania British Airways nu a putut fi contactata imediat. Un purtator de cuvant, citat de Australian Financial Review, a anuntat ca furnizorii companiei britanice "sunt subiectii unei examinari riguroase inainte sa fie alesi".

Emirates a afirmat ca "nu exista nicio proba de practici neetice in fabricarea castilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri