Cererea pentru vacante atat in tara, cat si in strainatate a scazut cu 25% incepand cu luna mai, dupa ce in primele patru luni ofertele early booking inregistrasera vanzari in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, informeaza Mediafax.

"Dupa cresterile vanzarilor de vacante cumparate in sistem early booking, care trebuia sa se incheie la 1 martie, dar s-a prelungit pana la sfarsitul lunii aprilie pentru multe hoteluri din tara si strainatate, vanzarile la tarife standard au scazut incepand cu luna mai cu 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Acesta a spus ca cele mai mari scaderi au fost inregistrate pentru vacantele in destinatii mai scumpe, printre care se numara si Turcia. Hotelurile all inclusive de pe litoralul turc s-au numarat in ultimii ani printre favoritele turistilor romani.

Chiar daca de stinatiile din nordul Africii nu mai concureaza Turcia, fiind afectate de miscari sociale, cererea pentru Turcia a scazut pentru ca, potrivit oficialului FPTR, a devenit prea scumpa pentru romani.

"Romanii nu mai au bani din cauza crizei economice prelungite. In plus, exista si o teama de a cheltui, alimentata de anunturile privind scumpirile de dupa 1 iulie", a mai spus Raducan.

El a adaugat ca si pentru turismul intern inceputul sezonului estival este mai rau decat anul trecut.

"Preturile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de 10% fata de anul trecut, iar mancarea este mai ieftina decat vara trecuta. Oamenii sunt insa rezervati si asteapta oferte last minute", a mai spus vicepresedintele federatiei din turism.

Aproape 770.000 de romani au fost anul trecut in strainatate in vacante, potrivit INS, in scadere cu 11%, declinul fiind cauzat de prelungirea crizei economice, care mentine redusa puterea de cumparare, de imaginea negativa a Greciei si de scumpirea vacantelor in Turcia, doua destinatii preferate pentru concedii.

Din acest motiv, numarul turistilor pe litoralul romanesc a crescut cu 36% anul trecut, la aproape 2 milioane de persoane.

Potrivit datelor INS, anul trecut au fost in vacante in tara peste 15,8 milioane de romani, in crestere cu 32% comparativ cu anul precedent. Doua treimi dintre "turisti" s-au cazat insa la parinti, bunici, rude si prieteni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Peste jumatate din vacantele la plaja se cumpara in ianuarie