ANAT cere autoritatilor din turism ca toti cei care organizeaza servicii de calatorie, inclusiv profesorii si preotii, sa fie obligati sa detina licente de turism, iar capitalul social minim pentru infiintarea unei agentii de turism sa creasca de la 200 de lei la 25.000 de lei, scrie Mediafax.

"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, precum si Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sa introduca obligatia ca toti operatorii care ofera servicii de calatorie sau pachete turistice, in mod clasic sau online, sa detina licenta de turism si sa urmeze aceleasi reguli cu agentiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelati, site-uri cu cupoane de reducere etc", a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Totodata, ANAT solicita majorarea capitalului social minim pentru infiintarea unei agentii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agentie detailista si 100.000 de lei pentru un turoperator.

Alta solicitare este asigurarea sumelor avansate de client pentru calatorii prin instrumente financiare alternative, precum polite de asigurare, scrisori de garantie bancara si/sau contributii la un fond national de garantare a calatoriilor cu scop turistic. Asociatia solicita autoritatilor din turism si majorarea sumelor obligatorii a fi asigurate la 250.000 de euro pentru turoperator si 50.000 de euro pentru detailisti si introducerea asigurarii facultative pentru acoperirea 100% si imediat a riscului de insolvabilitate. In prezent, turoperatorii sunt obligati sa asigure o suma de 50.000 de dolari, iar o agentie detailista 10.000 de dolari.

"ANAT urmareste protectia reala a clientilor agentiilor de turism si consolidarea unei piete reglementate si concurentiale de comercializare a pachetelor de servicii de calatorie. Nu mai avem voie sa ii mintim frumos pe clienti, nu mai avem voie sa ne ascundem dupa cuvantul criza spre a le oferi pachete la pret de 50 de euro, fara a le da, de fapt, mare lucru. Trebuie sa ne asumam reguli si proceduri prin care sa asiguram securitatea banilor avansati de clientii nostri pentru vacante si calatorii, precum si informatii corecte si clare despre serviciile pe care le oferim contra unui pret corect", a afirmat Lucia Morariu.

Ea crede ca este datoria ANAT sa nu mai permita ca oricine sa isi deschida o agentie de turism, "asa, de fite", pe care sa o inchida la scurt timp, "deoarece nu mai are chef de munca" sau nu mai are bani sa plateasca furnizorii.
"Trebuie sa ne protejam industria si membrii prin reglementarea tuturor acelor operatori care au activitati de agentie de turism in afara legii, fara a-si asuma protectia clientilor, fara a fi licentiati de autoritati si fara a fi controlati vreodata de cineva, deoarece nu ii gaseste nimeni. Nu mai avem voie sa lasam ca cineva, care se autodenumeste agentie de turism, sa isi bata joc de munca noastra, de clientii nostri si sa le risipeasca banii acestora", a mai spus Morariu.

ANAT are in prezent 595 membri, care totalizeaza circa 10.000 de salariati. Cifra de afaceri a primelor 100 de agentii de turism din Romania a depasit anul trecut peste 600 de milioane de euro, iar impozitul pe profit, taxele si impozitele pe salarii platite de aceste societati au insumat peste 31 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri