Patrimoniul romanesc, la expozitie in China timp de un an

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, joi, ca Romania va deschide in China, incepand cu luna septembrie, o expozitie intitulata "Comorile romanesti", pentru a prezenta obiecte de patrimoniu romanesc a caror valoare este inestimabila.

Solicitat sa mentioneze ce va expune Romania in China, in conditiile in care Guvernul a alocat, miercuri, un milion de euro pentru organizarea unei expozitii sub egida ministerului Culturii, Dragnea a precizat ca este vorba despre obiecte de patrimoniu.

"Expozitia se va numi «Comorile romanesti» si vor fi expuse in China obiecte de patrimoniu inestimabile ale Romaniei. Speram sa deshidem aceasta expozitie in luna septembrie. In China s-au purtat discutii, printre altele, si despre sarbatorirea a 65 ani de relatii economice si de prietenie intre Romania si China. In acest context, 2014 e un an important si in cadrul actiunilor specifice acestui an sunt si actiuni culturale printre care si aceasta expozitie extrem de importanta", a spus Dragnea.

El a precizat ca Guvernul intentioneaza sa mentina deschisa expozitia in China pe parcursul unui an pentru ca este interesat ca un numar cat mai mare de cetateni chinezi sa vada si sa cunoasca Romania cat mai bine, in special tinerii, scrie Mediafax.

Dragnea a precizat ca expozitia va fi deschisa la Beijing, dar a spus ca Guvenul este in discutii cu reprezentantii chinezi pentru a expune obiectele de patrimoniu si in alte centre importante. Vicepremierul a spus ca lista obiectelor de patrimoniu care vor fi expuse in China este impresionanta. "E vorba despre unele dintre celele mai importante obiecte de patrimoniu pe care le are Romania - tablouri, monede, bijuterii", a spus Dragnea.

Citeste si:
Expoziţia unde furtul operelor de artă este permis, deschisă în Tokyo
Expoziţia unde furtul...

Intrebat daca Guvernul intentioneaza sa permanentizeze aceasta expozitie, in conditiile in care, prin hotararea adoptata miercuri, banii necesari au fost prevazuti in bugetul stat pentru anul urmator, Dragnea a raspuns negativ, aratand ca perioada in cauza e de un an.

El a mai spus ca, in urma vizitei pe care a desfasurat-o recent in China, a vorbit cu vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al Culturii, caruia i-a transmis ca, in afara de aceasta expozitie, Romania ar trebui sa aiba si o prezenta culturala cu statut permanent in China.

Dragnea a spus ca reprezentantii chinezi si-au exprimat dorinta ca in scurt timp China sa dechida in Romania un Institut Cultural. Bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat de Guvern cu aproape 5 milioane lei pentru organizarea de catre Muzeul National de Istorie al Romaniei a expozitiei "Comorile Romaniei" in China.

Suplimentarea bugetara a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului. Banii, in suma totala de 4,9 milioane lei, au fost alocati din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Citeste si:
Un bărbat din China, condamnat să-i plătească fostei soții munca...
Un bărbat din China,...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri