Fluxul de turisti cazati in Romania in S1 a crescut cu 5,1%, la 3,5 milioane

Numarul turistilor sositi in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare a crescut cu 1,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 808.000, iar in primele sase luni au urcat cu 5,1%, la 3,5 milioane turisti cazati in Romania, conform datelor INS.

Din numarul total, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in 76,1%, in timp ce turistii straini restul de 23,9%, ponderi apropiate de cele din primul semestrul din 2013, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,7% din total turisti straini), iar din acestia 85,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Sosirile in hoteluri detin in semestrul unu o pondere de 75,6% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 5,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2013.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada analizata de 3,57 milioane, in crestere cu 3,4% fata de semestrul I 2013. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania 62,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (30,8%), Bulgaria ( 24,6%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,5%), Polonia (4,8%) si Austria (4,3%).

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele sase luni ale acestui an de 5,6 milioane, in crestere cu 5,4%, comparativ cu primul semestru al anului anterior. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 74,1% din numarul total de plecari.

Citeste si:
Senatul a respins ajutorul de stat pentru Blue Air. Care este...
Senatul a respins ajutorul de...

Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 7,57 milioane, in crestere cu 6,4% fata de cele din semestrul I 2013. Din numarul total de innoptari, 78,2% reprezinta innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare in semestrul I 2014, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 21,8%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (76,1% din total turisti straini), iar din acestia 84,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Durata medie a sederii in ianuarie-iunie a fost de 2,2 zile la turistii romani, iar la turistii straini a fost de 2 zile. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in prima jumatate de an a fost de 21,4% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de primele sase luni ale anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (26,9%), la vile turistice ( 14,6%) si la pensiuni turistice (13,6%).

Citeste si:
PREMIERĂ în TURISM: VideOferte pentru vacanțe în România
PREMIERĂ în TURISM:...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri