Premierul Ponta a anuntat marti, dupa discutia avuta cu expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene, ca TVA va fi redusa de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o masura cu un impact bugetar redus, dar care rezolva o problema de competitivitate, informeaza Mediafax.

Florin Jianu a precizat ca masura nu se refea doar la pachetele all inclusive, ci si la acelea care contin una sau doua mese pe zi, cu conditia sa includa si cazarea.

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croisant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.

Citeste si:

"Noi am reusit ca pe langa cazare si mic dejun, sa beneficieze de TVA redusa si mesele si serviciile, cu conditia ca acestea sa fie incluse in acelasi pachet si sa fie in cadrul aceluiasi hotel. Orice operator care ofera minim cazare va avea TVA de 9%", a mai spus Jianu.

Secretarul de stat in Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism George Brezoi a afirmat ca 500.000 de romani merg anual la all inclusive in strainatate. "Vrem ca anul viitor, dupa masura reducerii TVA, 200.000 de persoane dintre cele care plecau sa ramana la hotelurile din tara", a mai spus Brezoi.

Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).