Turismul joaca un rol foarte important in orice tara datorita potentialului economic si de ocupare a fortei de munca pe care il are, precum si datorita implicatiilor sociale si de mediu. In Romania, insa, turismul a fost si continua sa fie o piatra de incercare pentru toti cei care au ajuns la conducerea acestui minister. Chiar si in contextul in care Romania sufera enorm la capitolul promovare externa, turistii straini continua sa ne viziteze, iar numarul lor este in crestere.

Aproape 9 milioane de straini au vizitat Bulgaria in 2017, de peste 3 ori mai multi decat cei care au venit in Romania. Comparatiile cu tari precum Franta, Germania, Spania, Italia sau Grecia, care sunt vizitate anual de zeci de mii de turisti, nu isi mai au rostul.

Specialistii in domeniu spun ca lipsa autostrazilor, lipsa fortei de munca si a investitiilor, lipsa unei strategii pentru promovarea tarii in strainatate, tarife mari, nesustinute de servicii de calitate, sunt doar cateva dintre problemele care fac ca industria turistica sa aiba un ritm de crestere lent. Recent, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anuntat ca Romania va avea pentru prima data o Lege a turismului care va da "stabilitate si predictibilitate acestui sector".

Citeste si: Paul: Desi avem un Minister al Turismului, promovarea este inexistenta

In ciuda tuturor neajunsurilor de care sufera turismului din Romania, strainii continua sa isi petreaca vacantele in tara noastra. Perspectivele sunt bune, dar e nevoie si de o strategie corecta de dezvoltare a acestui sector. Potrivit INS, numarul de turisti straini in Romania a crescut in 2017 cu 11,3% fata de anul anterior, la 2,75 milioane. Anul trecut, turistii straini au cheltuit circa 6 miliarde lei, in crestere cu 1,3% fata de 2016.

"Turismul din Romania este un domeniu cu un potential foarte ridicat, anual inregistrand cresteri semnificative. Totusi, in ultimii 27 de ani, politicile publice nu s-au fundamentat pe analize stiintifice adaptate situatiei de fapt, acestea nevenind in sprijinul dezvoltarii sectorului", a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Recent, CNIPMMR si Groupama Asigurari au lansat "Carta Alba a Turismului din Romania", primul barometru al turismului din Romania. Studiul prezinta situatia turismului din Romania prin identificarea principalelor caracteristici, riscuri, vulnerabilitati si oportunitati din cadrul acestui sector.

Rezultatele barometrului reflecta faptul ca turismul din Romania se gaseste pe un trend ascendent, veniturile si numarul de turisti fiind in continua crestere, aproximativ 70% dintre respondenti previzionand o crestere in anul 2018 fata de 2017. De asemenea, turistii repetitivi sunt vazuti precum cel mai important factor pozitiv cu impact asupra activitatii lor, rata medie de revenire a acestora in randul firmelor analizate fiind de circa 51%. Totusi, lipsa de stabilitate legislativa si legislatia inadecvata din domeniu, identificate ca principale obstacole in calea dezvoltarii afacerii lor, au dus ca perceptia asupra sprijinului acordat de catre autoritatile publice sa fie apreciat de majoritate drept unul nesemnificativ, doua treimi dintre respondenti indicand necesitatea fundamentarii si elaborarii unei noi legi sectoriale

Florin Jianu, presedintele CNIPMMR

Veniturile si numarul de turisti, in crestere

Veniturile si numarul de turisti sunt in continua crestere an de an, aproximativ 70% dintre respondentii unitatilor de cazare previzionand o crestere, in anul 2018 fata de 2017.

In ceea ce priveste volumul de turisti din anul 2017, fata de anul 2016, rezultatele colectate indica faptul ca la unitatile de cazare 68% au indicat cresteri, in timp ce 22% au ramas la fel si 10% au inregistrat scaderi. Agentiile de turism se remarca prin ponderea mai ridicata a celor care au indicat o crestere cu peste 30% (dubla fata de cea a unitatilor de cazare), potrivit datelor colectate in "Carta Alba a Turismului din Romania'.

In ceea ce priveste veniturile din 2017, fata de 2016, rezultatele colectate indica faptul ca 64% dintre unitatile de cazare au inregistrat crestere, 28% au indicat o stagnare a veniturilor si doar 8% au inregistrat scaderi ale acestui indicator. 71% dintre agentiile de turism au indicat cresteri, in timp ce 18% au ramas la fel si 11% au inregistrat scaderi.

Estimari pentru 2018

Aproximativ 71% dintre unitatile de cazare estimeaza cresterea volumului de turisti in anul 2018, fata de anul 2017, in timp ce 23% considera ca vor ramane la fel si doar 6% ca vor scadea. La agentiile de turism, 79% dintre acestea estimeaza cresterea volumului de turisti din anul 2018, fata de anul 2017, in timp ce 15% estimeaza ca vor ramane la fel si 6% ca vor scadea.

In ceea ce priveste veniturile estimate din 2018, fata de 2017, rezultatele colectate indica faptul ca: 69% dintre unitatile de cazare preconizeaza o crestere a acestui indicator, 24% au indicat o stagnare a veniturilor si 7% considera ca vor scadea. La agentiile de turism, 77% preconizeaza o crestere a acestui indicator, 13% au indicat o stagnare a veniturilor si 10% considera ca vor scadea.

Cat costa o noapte de cazare

Circuitele turistice sunt principalele pachete de servicii oferite de agentiile de turism. O analiza asupra pretului mediu de cazare/pe noapte, din unitatile de cazare din Romania, furnizeaza urmatoarele date: 46% din respondenti au indicat un nivel situat intre 110 si 200 de lei, un nivel mediu raportat la optiunile de raspuns. O pondere foarte mica a indicat drept raspuns un pret mediu per noapte de peste 300 lei (4% din esantion).

Legat de tipurile de pachete de masa oferite de unitatile de cazare din Romania, rezultatele studiului indica faptul ca, in principal, serviciul de baza oferit este micul dejun, urmat de demi-pensiune si all-inclusive.

De ce vin turistii straini in Romania

Datele studiului demonteaza un mit potrivit caruia turismul din Romania se bazeaza pe turism de afaceri, insa jumatate dintre respondenti au mentionat faptul ca turismul de agrement este motivul principal pentru care strainii vin in tara noastra.

Citeste si: De ce vin turistii israelieni in Romania?

Turism in Romania

Captura Foto: Carta alba a turismului din Romania

Sprijinul primit din partea autoritatilor locale, nesemnificativ

Cat priveste sprijinul acordat de catre autoritatile publice locale agentilor din turism, datele studiului releva faptul ca majoritatea a apreciat ca aceste actiuni au avut o intensitate mica, indiferent de tipul de actiune. Per ansamblu, actiunile care au fost mai intense s-au referit la promovarea turistica a zonei si la investitiile in infrastructura, in timp ce amenajarea si protejarea drumurilor pitoresti si a circuitelor turistice a prezentat, din perspectiva respondentilor, o intensitate mai scazuta.

In ceea ce priveste perspectiva reprezentantilor sectorului cu privire la masura de sprijin venita din partea mediului public cu cel mai mare efectiv pozitiv, rezultatele colectate indica faptul ca masura cea mai apreciata pentru unitatile de cazare a fost reducerea cotei de TVA la 9% pentru serviciile de cazare si masa. Pentru agentiile de turism stabilirea impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi este cea mai importanta.

Agentii de turism

Captura Foto: Carta alba a turismului din Romania

In privinta nevoilor sectorului analizat, majoritatea respondentilor a indicat necesitatea fundamentarii si elaborarii unei noi legi sectoriale - doua treimi dintre respondenti au indicat aceasta varianta de raspuns. Alte variante mentionate mai frecvent se refera la necesitatea unei stabilitati mai ridicate in plan legislativ/politic si infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiilor.

Principalele riscuri mari identificate cu privire la activitatea intreprinderilor din turism se refera la: lipsa de stabilitate legislativa, legislatia inadecvata din domeniu si lipsa personalului calificat. Alte riscuri mari identificate de catre respondentii unitatilor de cazare sunt: variatia activitatii in functie de anotimpuri, costul materiilor prime si energiei, infrastructura rutiera/transport.

In luna februarie 2018, in Romania erau 2.658 de agentii de turism autorizate, conform datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. De asemenea, erau inregistrate 7.905 structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, potrivit datelor INS.

Carta Alba a Turismului din Romania a fost realizat la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 621 de respondenti, reprezentanti ai agentiilor de turism si ai unitatilor de cazare din Romania, si a inclus companii din toate categoriile de marime.

Citeste si: Peste o treime dintre europeni nu merg in vacante. Din ce motive nu calatoresc

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri