IATA a crescut prognoza privind profitul industriei transporturilor aeriene cu 10% fata de luna iunie, cand a estimat un profit de 18 miliarde de dolari. Calculat pe pasager, profitul net se va situa la 6,02 dolari anul acesta comparativ cu 3,38 de dolari in 2013, in timp ce anul viitor va avansa la 7,08 dolari, potrivit datelor IATA. Astfel, companiile aeriene vor consemna un profit in valoare de 25 de miliarde de dolari anul viitor, noteaza Mediafax.

IATA apreciaza ca factorii care determina cresterea profitului sunt scaderea importanta a preturilor titeiului si cresterea economiei mondiale. Profitul companiilor aeriene este afectat de fluctuatiile pretului titeiului, in conditiile in care combustibilul reprezinta aproximativ 30% din costurile operationale. Preturile titeiului au scazut cu 43% fata de nivelul atins in luna iunie a acestui an.

In Europa, profitul companiilor aeriene se va ridica la 2,7 miliarde de dolari anul acesta si va urca la 4 miliarde de dolari anul viitor. Profitul net calculat pe pasager se va situa la doar 4,27 de dolari, din cauza ineficientei infrastructurii si a taxelor mari.

In schomb, IATA anticipeaza ca industria aeriana din America de Nord va inregistra cel mai important profit dintre toate regiunile, de 11,9 miliarde de dolari anul acesta si de 13,2 miliarde de dolari anul viitor, echivalentul unui profit de 15,5 dolari pe pasager.