Profitul devine cosmar. Cea mai mare banca din SUA a pierdut sute de milioane de dolari

Banca americana JPMorgan, cea mai mare din Statele Unite, a avut pierderi de 380 de milioane de dolari, intre iulie si septembrie 2013. Este primul rezultat negativ trimestrial din ultimii opt ani, dupa ce a contabilizat cheltuieli de 9,2 miliarde dolari din litigii, potrivit Mediafax.

Rezultatele operationale au fost bune, insa cifrele au fost influentate negativ de inregistrarea cheltuielilor foarte mari pentru unele litigii, a declarat directorul general al bancii, Jamie Dimon, citat de Financial Times.

Pierderile JPMorgan din trimestrul al treilea vin dupa un profit de 5,7 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au scazut de la 25,9 miliarde de dolari la 23,9 miliarde de dolari in intervalul analizat.

Banca americana a anuntat, pentru prima data, valoarea rezervelor constituite pentru litigii, de 23 de miliarde de dolari. Pe langa aceasta suma, banca estimeaza pierderi suplimentare „rezonabile” de inca 6,8 miliarde de dolari.

Institutia de credit negociaza cu autoritatile americane, inclusiv Departamentul de Justitie, pentru a scapa printr-un acord amiabil de acuzatiile ca nu a procedat corect la vanzarea de instrumente financiare legate de piata imobiliara.

Citeste si:
JPMorgan anunta retragerea directorul de investitii, ca urmare a...
JPMorgan anunta retragerea...

In timpul negocierilor a fost discutata o amenda record de 11 miliarde de dolari.

Acuzatiile autoritatilor vizeaza in principal bancile Bear Stearns si Washington Mutual, preluate de JPMorgan in timpul crizei la cererea statului american. Dimon a afirmat ca JPMorgan incearca sa obtina termeni mai favorabili intr-o intelegere cu autoritatile, in care sa fie recunoscute circumstantele extraordinare legate de achizitia celor doua banci.

Oficialii americani au cerut JPMorgan sa preia Bear Stearns si Washington Mutual pentru a evita colapsul acestor banci si impactul negativ puternic asupra sistemului financiar. JPMorgan a inregistrat anul trecut profit record, pentru al treilea an consecutiv, de 21,3 miliarde de dolari.

Citeste si:
Bogaţii lumii sunt din ce în ce mai interesaţi de aur
Bogaţii lumii sunt din ce în...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri