"Ne asteptam, si este asumat deja din primele declaratii, ca mediul privat, hotelierii, sa reduca preturile la cazare, asa cum au declarat, cu 10%. Pe langa dezvoltarea acestui sector, pe langa investitii noi, interesul nostru este sa se vada in buzunarul turistului, in buzunarul consumatorului final aceasta reducere", a declarat George Brezoi, secretar de stat in Departamentul pentru IMM si Turism, scrie Mediafax.

TVA pentru toate pachetele turistice care includ minim cazare va fi redusa de la 24% la 9% de la inceputul anului viitor, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel. Autoritatile se mai asteapta ca anul viitor sa ramana in tara 200.000 din cei 500.000 de romani care merg in vacanta la all inclusive in strainatate.

Mai multi hotelieri din Mamaia, unii dintre ei proprietari de structuri all inclusive, au declarat miercuri intr-o conferinta, dupa anuntarea reducerii TVA, ca nu vor scadea tarifele anul viitor, insa vor include mai mlte servicii in pachetele turistice. In schimb, cele mai mari lanturi hoteliere prezente pe Litoral, Phoenicia si Unita, dar si complexul all inclusive Family Club Mercur-Minerva din Mamaia, au anuntat deja scaderi ale tarifelor de 10% pentru anul viitor.

Citeste si:

In plus, unii hotelieri si reprezentanti ai patronatelor cred ca reducerea TVA va face ca numarul hotelurilor all inclusive sa creasca puternic in urmatorii ani. In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croisant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.

Anul trecut au fost cazate in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).