Ministerul Economiei, Comertului si Turismului (MECT) va modifica proiectul Legii Turismului, aflat in dezbatere publica de pe 26 iunie, dupa ce a primit observatii de la organizatiile din turism, FPTR cerand chiar schimbarea integrala a actului normativ.

"Unele patronate si federatii din domeniul turismului si-au prezentat observatiile si sugestiile, in termenul prevarut de lege, context in care a fost agreata necesitatea armonizarii diferentei de abordare privind continutul proiectului de lege intre organizatiile patronale din turism si MECT. In acest sens au fost organizate o serie de intalniri cu scopul de a analiza observatiile si propunerile avansate de mediul privat, pentru a identifica forma prin care aceste propuneri sa fie incluse in proiectul de lege. Seria intalnirilor va continua si in perioada imediat urmatoare, urmand ca atunci cand se va ajunge la forma finala a proiectului de lege, agreeata cu reprezentantii mediului de afaceri din turism, proiectul sa fie prezentat in Guvern si inaintat Parlamentului Romaniei spre adoptare", a transmis MECT, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) spun ca au cerut doar sa dispara diferenta dintre detailisti si touroperatori.

"ANAT a cerut sa fie un singur tip de agentie de turism. Ministerul nu a acceptat. Azi, un touroperator poate vinde si la public si la alte agentii. Modificarea acceptata de minister este ca detailistul sa vanda doar publicului. In prezent, exista circa 85% touroperatori si 15% detailisti. Daca va fi aprobata Legea Turismului, in doi ani vor fi 10% touroperatori si restul detailisti", a declarat pentru MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

La randul lor, oficialii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) afirma ca nu sunt de acord cu proiectul de lege in actuala varianta. De altfel, federatia a solicitat in iulie retragerea proiectului privind Legea Turismului de pe site-ul ministerului, proiect pe care il considera incoerent.

Retail jobs

Reprezentantii patronatului apreciaza ca cea mai mare parte din textul proiectului a fost luat "copy-paste" din zeci de acte normative in vigoare de ranguri diferite.

"A ramas propunerea la minister sa ne intalnim, le-am spus ca le punem la dispozitie spatiu in acest sens. Noi am vrea sa se schimbe legea cu totul. Nici nu vrem sa stam la discutie pe proiect in aceasta varianta. Am cerut reluarea intregului proiect de lege", a declarat vicepresedintele FPTR, Dragos Raducan.

Proiectul initial privind Legea Turismului prevedea, printre altele, inchisoare de pana la trei ani si amenzi de maxim 50.000 lei pentru constructiile neautorizate in areale turistice.

Potrivit proiectului de act normativ, constituie infractiuni "executarea in areale turistice fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor constructii sau dotari decat cele admise in conditiile legii", precum si continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente. Aceste infractiuni se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Citeste si:
Patronatele din turism cer acordarea de tichete de vacanță bugetarilor
Patronatele din turism cer...

De asemenea, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a plajei inchiriate, neamenajarea plajei la inceputul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajei se amendeaza cu sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 lei.

Amenzi intre 5.000 la 10.000 lei se vor da pentru circulatia sau stationarea autovehiculelor pe plaja, pentru permiterea camparii pe plaja cu destinatie turistica, dar si pentru permiterea realizarii de activitati de comert ambulant pe plaja.

In plus, operatorii economici autorizati in domeniul turismului au obligatia "sa functioneze cu personal calificat, specializat, perfectionat si autorizat, in conformitate cu reglementarile si normele de specialitate in vigoare". In ceea ce priveste formarea profesionala, se specifica faptul ca este permisa dobandirea competentelor profesionale in domeniul turismului prin "practicarea unor activitati specifice sectorului turistic direct la locul de munca sau autoinstruirea".

Documentul mai prevede ca operatorii economici din turism care detin structuri de primire turistice in statiuni au obligatia sa renoveze exterioarele cladirilor de orice tip in care isi desfasoara activitatea de cazare, alimentatie publica, agrement, transport turistic, tratament balnear, in vederea asigurarii aspectului general al cladirii.

Citeste si:
Bilanțul mandatului lui Năsui: Am promis că voi tăia din statul...
Bilanțul mandatului lui...

In prezent, sectorul de turism din Romania este reglementat printr-o serie de acte normative de rang diferit, avand acelasi obiect si fiind reglementate de acte normative separate si distincte din punct de vedere juridic.

Sursa foto: Avion care decoleaza/Shutterstock.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri