Kievul anunta saptamana trecuta ca impune restrictii unui numar de peste 90 de companii si grupuri, in principal din Rusia - inclusiv companiilor aeriene Transaero si Aeroflot- operatorul national aerian rus. "In conformitate cu decizia Consiliului de Securitate, Guvernul Ucrainei adopta hotararea de a interzice zborurile companiilor (aeriene) rusesti, in primul rand ale Aeroflot si Transaero, in Ucraina", a declarat vineri premierul Arseni Iateniuk, intr-o sedinta de Guvern in care a prezentat detaliile sanctiunilor, potrivit Mediafax.

"Avioanele rusesti cu tricolorul rus pe ele n-au ce cauta pe aeroporturile din Ucraina", a spus el, citat pe site-ul Guvernului. Orice avioane care transporta echipament militar ori trupe au primit, de asemenea, interdictia de a zbura in spatiul aerian ucrainean, a adaugat Iateniuk.

Ucraina acuza Rusia ca trimite armament si trupe in ajutorul separatistilor prorusi, in lupta impotriva trupelor ucrainene, in estul tarii, intr-un conflict care s-a soldat cu aproape 8.000 de morti din aprilie 2014 incoace. Rusia dezminte orice implicare. Kievul a impus, de asemenea, sanctiuni unui numar de aproximativ 900 de persoane, invocand motive legate de securitatea nationala.

Citeste si:

Aeroflot a anuntat ca nu a primit nicio notificare oficiala din Ucraina cu privire la decizia autoritatilor ucrainene. "Doar daca si doar atunci cand Aeroflot primeste o notificare oficiala din partea autoritatilor aviatice din Ucraina, care sa anunte ca au fost anulate zborurile, compania ii va informa pe pasageri si le va explica regulile de rambursare a biletelor", a anuntat operatorul rus intr-un comunicat.

Guvernul ucrainean a interzis, de asemenea, companiilor ucrainene de stat sa foloseasca software rusesc, in special de la gigantul rus Kaspersky Lab. Organizatiilor ucrainene de stat li s-a interzis totodata sa foloseasca bunuri sau servicii produse de catre companii rusesti vizate de sanctiuni. "Guvernul insista asupra implementarii tuturor sanctiunilor stabilite prin decizia Consiliului de Securitate", a subliniat Iateniuk.