Touroperator: Albania devine o destinatie tot mai cautata de catre romani

Albania devine o noua destinatie tot mai cautata de catre turistii romani, dar infrastructura rutiera din regiune este inca deficitara, spun oficialii Corali Holidays, unul dintre principalii touroperatori specializati pe transport cu autocarul din Romania, care arata ca peste 80% dintre hotelurile de pe litoralul albanez au o vechime de sub zece ani.

”In urma cu 10-15 ani, Albania practic nu exista pe harta turistica a Europei. Incepand cu 2007 asistam la o crestere spectaculoasa pe segmentul de incoming: in 7 ani (2007-2014) s-a triplat numarul de innoptari ale turistilor straini, ajungand la peste 3,3 milioane in 2014. Si acest numar urca an de an”, arata un comunicat transmis joi de Corali Holidays, citand date oficiale ale guvernului albanez, scrie News.ro.

Numarul de sosiri in Albania ale cetatenilor straini s-a ridicat anul trecut la 4,73 milioane, in crestere de la 4,13 milioane in anul 2015, arata datele oficiale statistice.

In luna aprilie a acestui an, sosirile turistilor albanezi si straini in Albania s-au ridicat la circa 764.500, mai mult cu 17,8% fata de aprilie 2016, si la 2,28 milioane intre ianuarie-aprilie in acest an, in crestere cu 7,7% fata de perioada similara a anului trecut.

”O pondere semnificativa a hotelurilor de pe litoralul albanez functioneaza 8-9 luni pe ani, prelungind astfel sezonul si creand premisele turismului social”, adauga oficialii companiei.

Citeste si:
ANALIZĂ: Albania are cea mai puternică economie din Balcani
ANALIZĂ: Albania are cea mai...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

De altfel, in toamna anului 2016, compania a derulat primul program avand ca destinatie principala Albania, un sejur in Durres combinat cu vizitarea altor locuri din apropiere si de pe traseul prin Macedonia vecina (Ohrid si Skopje).

“Pentru plecarea din septembrie 2017, tarifele pachetelor inca disponibile pleaca de la 229 euro/persoana pentru cinci nopti cazare cu demipensiune hotel trei stele transport autocar, ghid, vizitele din program plus o excursie optionala gratuita”, subliniaza Dumitru Luca, director general al touroperatorului.

El afirma ca Albania, ca si destinatie nou intrata in circuitul turistic, e inca ferita de influentele nefaste ale turismului excesiv.

“Putem spune ca practic nu exista baza materiala veche. Putinele hoteluri construite inainte de 1990 se mai gasesc doar in orasele principale. Peste 80% dintre hoteluri au vechime sub 10 ani. Din pacate insa, in multe locuri se construieste haotic, nu exista suficiente spatii verzi intre cladiri iar infrastructura locala este uneori depasita si cedeaza”, adauga Luca.

Citeste si:
Tensiuni în NATO: Franța se retrage din misiunea „Sea Guardian” din...
Cresc tensiunile în NATO....

El spune ca, din pacate, principalul obstacol in cresterea traficului turistic catre Albania consta in infrastructura rutiera inca deficienta pe alocuri.

”Distanta Bucuresti – Durres este de mai putin de 1.000 km pe ruta uzuala (Ruse – Sofia – Skopje – Ohrid – Elbasan), insa calitatea precara a drumurilor pe mai multe portiuni din Bulgaria si indeosebi Macedonia, precum si trecerea prin mai multe controale de frontiera fac aproape imposibila parcurgerea ei intr-o zi-lumina. Acesta este unul din motivele pentru care Corali a optat pentru un traseu de noapte in cazul programelor proprii”, precizeaza Dumitru Luca.

Cei mai multi turisti straini vin din Italia, datorita distantei scurte si a tarifelor mult mai mici decat in tara lor. Urmeaza tarile ex-iugoslave si Europa centrala.

Corali Holidays, membru de 18 ani al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), este tour-operator specializat pe destinatiile Grecia, Bulgaria, Albania, Turcia, Spania, Cehia, Croatie, Slovenia, Muntenegru, Serbia, Polonia, Tarile Baltice, Italia si Portugalia

Citeste si:
Reduceri mari la vacanțe în Grecia. Cât costă un sejur la un hotel...
Reduceri mari la vacanțe în...

Sursa foto: Landscape Nature Photo/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri