Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) anunta ca a primit mai multe notificari despre existenta unei noi scheme de phishing, in care atacatorii se folosesc de imaginea companiilor Wizz Air si Blue Air.

Cum functioneaza schema:

1. Utilizatorul primeste (prin intermediul retelelor de socializare) invitatia de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir.
2. Dupa completarea lui, utilizatorul este indemnat sa partajeze aceasta informatie cu prietenii sai (contribuind astfel la raspandirea pacalelii pe social media).
3. Urmatorul pas este descarcarea propriu-zisa a tichetelor, in format .pdf, insa evident nu se intampla acest lucru! Esti redirectat catre un site care ofera un serviciu gratis pentru o perioada (in cazul testat de noi Scribd).
4. Mai departe, esti indemnat sa iti faci cont, sau sa te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu #Facebook sau #Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parola).
5. Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare, asa cum se poate distinge din capturile de mai jos.

CERT-RO a transmis ca utilizatorii s-au plans de faptul ca, ulterior abonarii la asftel de servicii de tip 'trial', de pe cardurile lor au disparut anumite sume de bani, fara acrodul proprietarilor.

CERT-RO face urmatoarele recomandari pentru cei care au completat astfel de date: notificati imediat banca de provenienta a cardului despre problema; schimbati parolele conturilor de mail sau social media utilizate ca metoda de inregistrare in acest caz; stergeti postarile de pe social media, care ar putea ajuta la propagarea acestui scam.

Citeste si:
Wizz Air lanseaza rute noi din Romania
Wizz Air lanseaza rute noi...

Joi dupa-masa, CERT-RO a avertizat ca, la fel ca in cazul wizzair.com, incercarea de phishing care se foloseste de un potential castig a unor bilete de avion afecteaza si clientii sau potentialii clienti Blue Air. In acest context, expertii indeamna utilizatorii sa fie foarte atenti la datele pe care le completeaza online.

Si Blue Air a lansat un avertisment despre desfasurarea unui concurs fals in numele companiei. "Va rugam sa fiti precauti cu datele dumneavoastra personale, cat si cu site-urile pe care intrati. Orice concurs pe care il derulam va aparea sau cel putin va fi anuntat pe pagina noasta oficiala de Facebook.
Daca aveti orice indoiala sau intrebari, ne puteti scrie chiar si in privat, iar noi va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil", se arata in mesajul Blue Air.

Sursa foto: Facebook / Wizz Air

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Wizz Air lanseaza o ruta nou din Bucuresti spre Lyon