In 2018, un oras „smart” nu mai inseamna doar unul in care locuitorii au o conexiune buna de internet. Calitatea vietii dintr-un oras depinde de mai multi factori, precum tipul de energie folosita, traficul, siguranta locuitorilor, nivelul de poluare, dar si sustenabilitatea sau modul in care administratia locala reuseste sa integreze noile tehnologii pentru a le face oamenilor viata mai usoara.

EasyPark Group, un startup care monitorizeaza aceste date, a efectuat un studiu pentru a afla care sunt cel mai bine pregatite pentru viitor orase din lume. „Un oras inteligent trebuie sa fie in primul rand digitalizat: conexiuni 4G la internet, hotspoturi Wi-fi, mobilitate si transport in comun care functioneaza impecabil, senzori in trafic. Vorbim despre un oras sustenabil, cu energie curata si planuri pentru protejarea mediului inconjurator, la care se adauga accesul online la serviciile statului, precum si implicarea activa a cetatenilor in treburile care tin de orasul lor”, arata cercetarea. Iata care sunt primele 10 dintre cele 500 de orase analizate in cadrul acestui studiu:

10. Melbourne, Australia - Scor perfect la conexiunea 4G

La nivel national, viteza internetului in Australia este de 49,47 MB/secunda si a fost calculata pe baza a milioane de teste efectuate in octombrie 2017. Prima retea 4G din Australia a aparut in 2011, iar viteza conexiunii la internet a crescut cu 42% in primul an de la lansare. In prezent, Australia conduce in topul vitezei de internet pe smartphone-uri, urmata de Italia, insa este doar pe locul 9 in ceea ce priveste acoperirea.

9. Geneva, Elvetia - Prima la eficienta infrastructurii

Geneva a prioritizat transformarea radicala a infrastructurii si a transportului public, astfel incat sa economiseasca energie. Unul dintre cele mai ambitioase planuri ale orasului este acela de a-si reduce emisiile de monoxid de carbon pana la 21%, pana in 2020.

8. Amsterdam, Olanda - Orasul iluminat inteligent

Amsterdamul este la ani lumina distanta fata de alte orase ale lumii la capitolul iluminat public. Autoritatile locale, impreuna cu startup-uri si branduri renumite, si-au unit eforturile pentru a crea un astfel de sistem de iluminat stradal si urban care este solutia de viitor pentru a avea un oras cu energie curata si costuri minime de intretinere. In Amsterdam exista inclusiv o aplicatie prin care biciclistii pot ajusta luminozitatea de pe o strada, astfel incat sa se simta in deplina siguranta.

7. San Francisco, SUA - Cel mai mare hub tehnologic din lume

San Francisco si al sau celebru Silicon Valley nu putea lipsi din topul celor mai inteligente orase din lume. Locul in care se afla cele mai multe startup-uri din domeniul IT este lider la capitolul eficienta a transportului public si a reusit sa reduca ambuteiajele din trafic cu ajutorul aplicatiilor de navigare inteligenta.

6. Tokyo, Japonia - Cel mai bun sistem feroviar din lume

Sistemul feroviar din Tokyo transporta aproximativ 14 miliarde de pasageri anual, iar pe el circula peste 100 de trenuri zilnic. Cu toate acestea, sistemul este atat de avansat incat trenurile nu intarzie niciodata si pleaca mereu la ora fixa. Sigur, mai sunt si cazurile in care un tren pleaca mai devreme cu 20 de secunde din statie, iar compania feroviara emite un comunicat de presa in care le cere scuze clientilor pentru...neplacerea cauzata.

5. Boston, SUA - Cel mai bun loc pentru educatie

In Boston, Massachusetts, se afla unele dintre cele mai renumite colegii din lume: MIT, universitatea de technologie unde invata cei mai buni IT-isti din lume, si celebrul Harvard.

4. Zurich, Elvetia - Preocuparea pentru mediu si spatiile verzi

Zurich are in planul sau de dezvoltare urbanistica un capitol intreg dedicat cresterii procentajului de spatii verzi din interiorul orasului. Autoritatile vor sa creeze mai multe parcuri, paduri sau spatii de relaxare pentru locuitori, pentru a scadea nivelul poluarii si a mentine calitatea aerului.

3. Stockholm, Suedia - Energie curata pentru transportul public

In Suedia, energia regenerabila reprezinta 52% din totalul de energie produs, asa ca nu este de mirare ca in capitala Stockholm, majoritatea trenurilor si autobuzelor functioneaza pe baza acestei energii „curate”, asa cum mai este ea numita.

2. Singapore, Singapore - Cel mai eficient transport public din lume

Din punct de vedere al costurilor, Singapore are cea mai eficienta retea de transport public din lume, potrivit unui studiu realizat de Siemens in 2014, care deserveste o populatie de 5,6 milioane de locuitori, pe o suprafata de doar 720 km2.

1. Copenhaga, Danemarca - Cel mai inteligent oras din lume

Copenhaga a fost declarat cel mai inteligent oras din lume, ceea ce nu mai face atat de surprinzator faptul ca este si orasul in care se afla cei mai fericiti oameni din lume. Copenhaga a investit masiv in energia regenerabila, in oras exista numeroase hotspot-uri de Wi-fi, iar ambuteiajele din trafic sunt aproape inexistente. Danemarca si-a propus sa isi reduca la zero emisiile de carbon pana in 2025, asa ca a investit inclusiv in iluminatul inteligent pe strazile din orase, i-a incurajat pe oameni sa foloseasca bicicletele si a anuntat ca va interzice masinile diesel in urmatorii ani.

Sursa foto: Scanrail1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri