Harghita vrea sa se relanseze turistic cu un centru balnear la Borsec

Lucrarile la Centrul Balnear din Borsec, investitie menita sa relanseze turismul in zona, se afla intr-un stadiul foarte avansat, inaugurarea urmand sa aiba loc anul viitor, a precizat primarul orasului-statiune, Mik Jozsef.

Potrivit sursei citate, stadiul de realizare a lucrarilor se situeaza intre 80 si 90 la suta, pe perioada iernii urmand sa se lucreze la finisaje.

"Vrem sa facem tot posibilul sa dam drumul la incalzire pe perioada iernii si sa finalizam cat mai repede. In doua luni de zile am putea sa finalizam, dar depinde de constructor si mereu se iveste cate ceva, mai ales lipsa fortei de munca. Dar inaintam. (...) In interior avem noua corpuri, din care sase sunt aproape finalizate, chiar in procent de 95, in celelalte trei acum lucram. (...) iarna aceasta lucram la finisari. Suntem in stadiu avansat, anul viitor sigur vreau sa dau drumul. Acum nu as putea sa spun in care luna, dar sigur anul viitor va fi inaugurarea", a spus primarul statiunii Borsec, Mik Jozsef, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, proiectul inceput in 2011 a fost foarte dificil, autoritatile intampinand "toate problemele posibile, de la finantare pana la cele legate de lucrari".

"Cand va fi inaugurat, atunci va fi un vis implinit", a mentionat Mik Jozsef, care are convingerea ca finalizarea Centrului Balnear va insemna relansarea turismului in statiune.

Citeste si:
Romaqua Group Borsec donează 500000 de lei spitalelor Matei Balș și...
Romaqua Group Borsec,...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Constructia centrului balnear din Borsec a inceput in 2011, cea mai mare parte a finantarii fiind asigurata de Ministerul Dezvoltarii Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei, investitia fiind sustinuta si cu bani din bugetul local si cel judetean.

Dupa aproape un an si jumatate de la inceperea lucrarilor, s-a sistat orice finantare de la bugetul de stat, iar autoritatile locale si judetene au cautat permanent solutii pentru ca acest centru sa poata fi finalizat.

Asa s-a ajuns, in 2016, la contractarea unui credit bancar de 13 milioane de lei, la care se adauga suma de 4 milioane de lei primita din partea Autoritatii Nationale de Turism (ANT), un milion de lei de la Consiliul Judetean (CJ) Harghita si inca 520.000 lei alocati din bugetul local.

Centrul balnear va cuprinde o baza de tratament si un centru wellness, are o suprafata de 2.900 metri patrati si o capacitate de 1.000 persoane pe zi vara si 700 in timpul iernii.

Citeste si:
Un singur județ nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 în ultimele...
Un singur județ nu a...

Acesta va oferi posibilitati diverse de tratament, cum ar fi impachetari cu namol, masaj sau terapie cu apa minerala calda si rece, iar zona de wellness include piscine interioare si exterioare, sauna finlandeza, infra-sauna sau sauna cu aburi.

In anul 2017, localitatea Borsec si-a redobandit statutul de statiune de interes national, pe care l-a pierdut in anul 2001, cand s-a inchis baza de tratament din oras.

Borsec este una dintre cele mai vechi statiuni balneare din Romania, a carei constructie a inceput in secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea.

Citeste si:
Beneficiarii biletelor de tratament balnear pot reveni în hoteluri
Ministrul Muncii:...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri