Pe 24 septembrie 2018 a fost inaugurat cel mai nou traseu de vizitare a unei arii naturale protejate din judetul Cluj - Defileul Rezervatiei Naturale "Cheile Turenilor".

"Implicarea deosebita a echipei Salvamont Cluj a facut posibila inaugurarea noului traseu de vizitare. Ma bucur ca zestrea turistica a judetului s-a imbogatit cu un nou obiectiv, extrem de atragator, pus acum la dispozitia oricarei persoane interesate. Relieful din Cheile Turenilor este unul extrem de spectaculos si salbatic, cu un traseu ingust si accidentat, senzatiile traite de vizitatori fiind cu adevarat unice”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Chiar daca parcurgerea Cheilor Turenilor era posibila si pana in acest moment, cel putin teoretic, accesul era unul extrem de dificil din cauza faptului ca presupune traversarea Paraului Racilor, de mai multe ori. Din acest motiv, traseul era parcurs exclusiv de catre persoane initiate, detinatoare de echipament specializat.

Astfel, pentru a facilita parcurgerea si vizitarea rezervatiei precum si pentru a permite accesul si altor categorii de turisti, fara pregatire montana, Serviciul Salvamont-Salvaspeo a initiat la inceputul verii un amplu proces de viabilizare a traseului, echiparea intregului defileu desfasurandu-se intr-o perioada de aproximativ trei luni. Versantul stang a fost, astfel, echipat cu cabluri din otel si scoabe metalice la nivelul picioarelor. Totodata, pentru amenajarea traseului a fost toaletata vegetatia marunta, fara a se interveni asupra arborilor. De asemenea, a fost marcat traseul in varianta de circuit, fiind incluse panourile din traseul tematic existent. Nu in ultimul rand, au fost instalate panouri privind regulile de vizitare, echipamentul minim necesar parcurgerii in siguranta a traseului, dar si panouri tematice cu specii de flori si fluturi intalnite in Rezervatia Naturala Cheile Turenilor.

Parcurgerea traseului de vizitare, in lungime de circa 1,6 km, se poate realiza in aproximativ 2,5 ore si necesita folosirea unui minim de echipament (ham, lonje, casca) si vreme stabila, fara risc de furtuna - risc de viitura. Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj recomanda turistilor ca parcurgerea sa se efectueze in circuit (punct albastru), care sa porneasca dinspre localitatea Tureni, sa coboare prin defileu si sa revina pe versantul stang, incluzand traseul tematic realizat in acest sens de Asociatia Potaissa Turda.

Situate la nord de municipiul Turda, intre localitatile Tureni si Copaceni, la aproximativ 18 km de Cheile Turzii - 6 km in linie dreapta, Cheile Turenilor sunt declarate Rezervatie naturala si parc arheologic, statut dobandit ca urmare a numeroaselor terase si pesteri gasite aici, presupuse a fi locuite, dar si in urma numeroaselor obiecte descoperite, precum unelte, ceramica, monezi, etc. Rezervatia ocupa o suprafata de aproximativ 25 de ha, cu o lungime efectiva a cheilor de 1.850 de metri si o inaltime maxima a peretilor de pana la 150 de metri, acestia fiind decorati cu numeroase forme carstice jurasice. Cheile gazduiesc numeroase cascade, marmite, aproximativ 30 de pesteri, astfel ca, pe langa stancaria extrem de spectaculoasa, vizitatorii pot admira si o larga varietate de plante si animale, in special pasari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri