Romania trebuie sa faca lobby pe langa Comisia Europeana pentru a obtine o derogare pe bugetul de peste un miliard de euro alocat mecanismului financiar Investitii Teritorial Integrate Delta Dunarii (ITI - DD), in caz contrar banii vor fi pierduti, intrucat nu au fost cheltuiti pana la termenul din primavara acestui an.

"Nu toate proiectele care se desfasoara in macro-regiunea Dunarii sunt proiecte neaparat cu asa-numita valoare adaugata dunareana. Concret, de exemplu, Laserul de la Magurele care nu este neaparat un proiect dunarean, dar ar avea vocatia sa fie un proiect deschis primordial cercetatorilor romani sau inovatorilor in sens mai larg din Romania si din tarile din jur. Cu Laserul de la Magurele, din pacate, de asemenea cu proiectul de la Murighiol - Observatorul de biodiversitate sunt deja probleme, si cu programul ITI Delta Dunarii, la fel. Acest ultim proiect a inceput cu mai bine de 3-4 ani si este in mare parte blocat. Pe proiectul ITI s-a cheltuit o suma infima de bani, adica circa 10% din alocarea de un miliard de euro. Suma de 1,1 miliarde de euro trebuie cheltuita undeva pana in primavara acestui an, iar acum suntem in situatia in care numai printr-un demers de lobby national s-ar mai putea convinge Comisia Europeana sa ne mai dea o derogare sau sa mai accepte o reorientare, ceea ce nu s-a facut pana acum. Problema noastra este ca noi nu ne-am facut temele, ca stat, nu am alocat banii treptat ca beneficiarii sa poata sa ceara ulterior rambursarile pentru acele proiecte", a declarat Sever Avram, comisar regional dunarean din partea Asociatiei "Comunitatile Locale Riverane Dunarii", potrivit Agerpres.

Oficialul CLDR a mai spus ca pe ITI Delta Dunarii, in cazul proiectelor publice, acestea au fost concepute in mod restrictiv pentru beneficiari.

"In cazul proiectelor publice, unde exista acest miliard neatins aproape, acestea au fost restrictiv concepute pentru beneficiari. Judetul Tulcea are foarte putine unitati publice de cercetare, de dezvoltare - inovare, care puteau absorbi o suma atat de mare. Atunci, pentru ca nu s-a permis accesarea de bani si altor investitori sau altor categorii din sectorul public, practic au ramas in aceeasi faza de neaccesare. Deci, am avut un buget pentru ITI Delta Dunarii de 1,1 miliarde de euro, din care s-au cheltuit in jur de 10%, din pacate. Pana acum un an sau doi, cei responsabili trebuiau sa aiba strategii sectoriale, cum ar fi o Strategie bazata pe industria papurei sau o Strategia turistica pe biodiversitate. Din pacate, beneficiarii publici de acolo nu au scris si nu au investit in asa ceva si atunci nu au putut sa justifice accesarea unor fonduri. Suntem intr-un blocaj, intr-un fel de cerc vicios generalizat, ceea ce e regretabil pentru ca Planul de Master realizat de Banca Mondiala a costat o suma considerabila. Pierderea acelor bani mi s-ar parea de-a dreptul un esec de tara. Acest lucru nu-i vizeaza doar pe cei de la Tulcea, pentru ca acolo s-au realizat si lucruri, cum ar fi o prima Asociatie de Management a Ospitalitatii Turistice, care are si parteneriat public, si privat - un exemplu de bune practici", a afirmat comisarul regional dunarean.

Sever Avram a punctat, totodata, ca o solutie pentru rezolvarea acestui blocaj ar fi ca, pe termen scurt, "sa se dea o derogare sa poata participa si institutii nationale la acest proiect, cum ar fi Academia Romana, institutele nationale de cercetare si inovare, universitati care au acoperire nationala".

"Acestea sa poata sa creeze consortii in care sa intre si entitati din judetul Tulcea, dar nu doar acelea indreptatite sa devina beneficiarii banilor. Nici Comisia Europeana nu si-a facut pe deplin temele la timp, pentru ca putea sa previzioneze ca nu exista o forta atat de mare de a putea face proiecte pe plan zonal. In toata Delta Dunarii, mai traiesc sub 15.000 de locuitori doar, majoritatea varstnici, copii si adolescenti. Deci, era de asteptat ca nu vor avea acest potential si totusi nu au avut in vedere o deschidere mai larga, spre un spectru de beneficiari care sa contribuie la imbunatatirea situatiei economice din Delta, printr-o viziune mult mai colaborativa, mai deschisa", a adaugat expertul.

Saptamana trecuta, directoarea Directiei analiza si programare din Ministerul Fondurilor Europene, Adriana Ciocoiu, atragea atentia ca, in cadrul mecanismului ITI - DD, pana in prezent, contractarea reprezinta doar 20% din fondurile alocate in actualul exercitiu financiar. Cu toate acestea, programul va fi functional si in urmatoarea perioada de programare.

"ITI este prevazut de noile regulamente care se negociaza in momentul de fata. Este clar ca a fost un instrument care a adus beneficii, iar Comisia l-a pastrat si capacitatea administrativa va fi aceeasi. Avem toate conditiile pentru ca in urmatoarea perioada de programare sa folosim mai bine banii. Din pacate, contractarea efectiva este de doar 20% din alocare, ceea ce inseamna ca undeva lucrurile nu au mers foarte bine. Si poate ca anumite obstacole au tinut de colaborarea locala, de implicarea beneficiarilor care nu au gasit suficienta intelegere intre ei. Sunt insa toate premisele pentru ca aceasta strategie sa mearga mai departe", a afirmat reprezentanta MFE.

ITI-DD este singura investitie teritorial-integrata care se implementeaza in Romania in actuala perioada de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operationale unei zone delimitata geografic, cu un anumit specific, in vederea dezvoltarii si are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adauga finantarea nationala.

La aceasta finantare au acces, fara competitia beneficiarilor din alte zone, doar persoanele fizice si juridice din 38 unitati administrativ-teritoriale, cinci orase, 33 comune din judetele Tulcea si Constanta, ale caror proiecte indeplinesc conditiile prevazute de Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) ITI - DD este formata din entitati publice si private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finantare cu Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii (SIDD) a Deltei Dunarii aprobata in anul 2016 de catre Guvern. De asemenea, ADI ITI-DD acorda gratuit consultanta eventualilor beneficiari ai ITI-DD.

Sursa foto: Facebook / Green Village Resort

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri