In legatura cu proiectul de act normativ care modifica si completeaza legislatia in vigoare din domeniul protectiei consumatorilor, lansat in dezbatere publica de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, ANAT avertizeaza ca "efectele aplicarii unor sanctiuni reprezentand procentaje din cifra de afaceri a unei agentii de turism vor fi dezastruoase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania" si recomanda ca accentul sa fie pus pe informare si preventie.

Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa consumatorilor. Aceasta este a doua incercare a ANPC de a modifica nivelul amenzilor, dupa ce, in 2016, a trecut tacit de Camera Deputatilor un proiect similar, ce prevedea sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior savarsirii faptei, cu intentie sau din neglijenta. Proiectul, contestat si atunci de ANAT, fusese avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor.

"E nevoie de prudenta in aplicarea noii legislatii, ca sa nu deschidem, cu aceasta ocazie, calea spre abuzuri. In domeniului turismului, unde agentiile de turism vand servicii si turistii cumpara relaxare, buna-dispozitie, subiectivismul poate aparea in orice moment. Se poate ajunge la o reclamatie, in urma careia Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor sa amendeze firma care a vandut produsul. Nu acuzam turistii ca reclama orice, si nici pe ANPC de partinire in procesul verificarii plangerii ori stabilirii sanctiunii, dar nu putem sa nu luam in calcul astfel de situatii", a declarat Nicolae Demetriade, presedinte ANAT.

Agentiile de turism din Romania care vand pachete ale unor turoperatori straini sunt si mai vulnerabile. Potrivit OG 2/2018, care transpune Directiva 2302/2015 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, acestea sunt responsabile pentru serviciile incluse in pachetele respective, desi nu au vreun control direct asupra prestarii acestor servicii.

Citeste si:
ANAT: Litoralul românesc este gol. Pierderile se ridică la 60 de...
ANAT: Litoralul românesc este...
Sursa foto: Agerpers / Simion Mechno

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Grecia va primi turiști români fără măsuri de carantină
Setari Cookie-uri