Guvernul a adoptat programul de finantare a investitiilor pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare, prin care se va acorda un ajutor nerambursabil de pana la 200.000 de euro pentru fiecare investitie.

Executivul a adoptat un Memorandum cu privire la incadrarea schemei de minimis privind "Programul de finantare a investitiilor pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare” in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman.

Schema de minimis consta in acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, in proportie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile si se acorda pana la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizeaza activitati economice. Schema va fi implementata din acest an si se va derula pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2019-2021.

Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual. In proiectul de buget pentru anul 2019, pentru aceasta masura, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei si credite bugetare de 80 milioane lei.

Banii pot fi utilizati pentru o gama variata de cheltuieli:

  • constructia, extinderea si reabilitarea de capacitati turistice de alimentatie publica si cazare, precum si a capacitatilor de tratament balnear, pe care respectivele societati comerciale le detin;
  • constructia, extinderea si reabilitarea obiectivelor de sanatate, culturale, sportive si de agrement din statiunile balneare, in conditiile legii;
  • achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medical specific tratamentelor balneare;
  • achizitia de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusive in scopuri turistice;
  • realizarea de centre de informare turistica si dotarea acestora;
  • alte obiective de investitii prin care societatile comerciale contribuie la dezvoltarea statiunii balneare respective;
  • cheltuieli privind pregatirea profesionala a persoanelor cu calificari in domeniul HORECA si a persoanelor cu pregatire medical-sanitara, precum si cheltuieli pentru locurile de munca nou create pentru personalul cu pregatire medical-sanitara.

Masura va contribui la dezvoltarea sectorului turistic balnear, precum si la valorificarea potentialului balnear si identificarea mijloacelor de promovare a factorilor naturali de cura utilizati in statiunile balneare.

"Programul se adreseaza societatilor comerciale si estimam un numar mediu anual de aproximativ 100 de beneficiari. Implementarea acestui program va contribui la dezvoltarea si modernizarea statiunilor balneare, la cresterea numarului de turisti in aceste statiuni, cu efect multiplicator in economie si asupra cresterii economice", a declarat premierul Viorica Dancila.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri