9 din 10 romani pleaca in cel putin o vacanta in timpul anului, iar, dintre acestia, 8 au calatorit in tara, conform unui studiu realizat la sfarsitul lunii aprilie de agentia de media Starcom, parte din seria Human Graph Experience, cu privire la comportamentul romanilor vis-a-vis de vacante. 80% dintre romani doresc sa se relaxeze, 66% doresc sa viziteze obiective turistice si doar 21% se duc in vacante pentru distractie, dans si cluburi, alaturi de prieteni.

In 2018, destinatiile de top pentru romanii care au calatorit in afara tarii au fost Grecia, Bulgaria, Spania si Italia. In 2019, dintre cei 13% respondenti care au fost deja plecati in vacanta, cei mai multi au optat pentru destinatii din afara tarii precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie sau Olanda.

Pentru anul 2019, Romania ramane principala destinatie de vacanta a romanilor, doar 40% dintre cei chestionati spunand ca vor sa viziteze si alte tari, in topul preferintelor fiind Grecia, Bulgaria, Turcia si Spania.

Romanii se impart in patru mari categorii cand vine vorba de atitudinile lor in ceea ce priveste vacantele: cei care cauta sa-si reincarce bateriile (35%) si care sunt, in general, persoane mature, peste 40 de ani; cei care calatoresc cu familia (29%); exploratorii (11%) - in general, cei sub 30 de ani si cei care opteaza pentru vacante de lux (14%) - persoane cu venituri mari, potrivit studiului citat.

Cei care doresc sa-si reincarce bateriile si cei care calatoresc cu familia opteaza, in general, pentru vacante in timpul verii. Cautatorii de lux si exploratorii sunt cei care isi permit mai mult de doua vacante pe an, in care isi doresc sa se distreze si sa descopere lucruri noi. Ei sunt cei care opteaza in mai mare masura decat celelalte segmente pentru vacante de iarna sau city break-uri.

50% dintre romani prefera sa se cazeze la hotel in vacanta, mai ales cei din segmentul cautatorilor de lux (61%). Mai mult de o treime dintre romani aleg, in general, o pensiune. Studiul realizat de Starcom arata si ca mai mult de jumatate dintre romani pleaca in vacanta folosind masina personala, trenul fiind cea de-a doua optiune (aleasa mai ales de tinerii exploratori), in timp ce calatoriile cu avionul sunt preferate de cei care opteaza pentru vacante de lux.

Cei mai multi dintre romani isi vor lua o saptamana de vacanta in 2019, exceptie facand exploratorii, care au mai mult timp disponibil deoarece sunt preponderent tineri, si cei care calatoresc cu familia, care au nevoie de o perioada mai lunga de relaxare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri