Voucherele de vacanta: Valoarea lor ar putea fi majorata pentru cei care aleg sa mearga in vacanta in extrasezon

Valoarea voucherelor de vacanta va fi majorata de la 1.450 lei la 2.080 lei pentru cei ce aleg sa mearga in vacanta in extrasezon, conform unei propuneri a Ministerului Turismului care va fi discutata in perioada urmatoare cu industria, a anuntat ministrul de resort Bogdan Trif, la Antena 3.

Beneficiarii pot opta sa isi petreaca vacanta in lunile octombrie - noiembrie si martie - aprilie, cand de regula se inregistreaza un numar redus de turisti, si vor primi vouchere majorate. Masura ar putea fi aplicata de anul viitor, a precizat ministrul, conform Hotnews.ro.

Saptamana viitoare va avea loc o intalnire cu reprezentantii industriei turismului, iar propunerea poate fi imbunatatita, a precizat Trif, care a adaugat ca masura distribuirii de vouchere de vacanta va fi prelungita si dupa 2020.

Oficialul de la Turism a mai subliniat ca se doreste ca de anul viitor voucherele de vacanta sa se dea sub forma de bani, pe card, pentru a "nu risipi hartia inutil", dar si pentru a lua o presiune de pe agentiile de turism, care sunt "efectiv ingropate la propriu de saci cu vouchere de vacanta stranse pentru decontare".

"Ne dorim ca de anul viitor voucherele sa se dea doar pe card, pentru ca vrem sa fim si ecologisti si sa nu risipim in mod inutil hartia si tot pentru operativitate - pentru a lua o presiune de pe agentiile de turism. Am fost la doua agentii care erau efectiv ingropate, la propriu, de saci cu vouchere de vacanta stranse pentru decontare. O sa vrem sa dam doar pe card. Acum exista optiunea ca angajatorul sa le plateasca pe card, dar din pacate am constatat ca undeva la 70% le-au dat tot pe suport de hartie. Vrem sa instituim si obligatia aceasta", a mentionat seful de la Turism, conform Agerpres.ro.

Citeste si:
Romania, nominalizata in top 5 cele mai cautate destinatii in 2020
Romania a fost nominalizata...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Intrebat cum comenteaza declaratiile celor din PNL care au sustinut ca voucherele de vacanta ar trebui eliminate, in conditiile in care principalii beneficiari sunt cei din administratia publica, nu cei din privat, Trif a subliniat ca industria turistica este in proportie de 95% privata, iar voucherele reprezinta de fapt un ajutor direct acordat mediului privat.

"Haideti sa analizam unde ajung banii in final? In industria turistica. Industria turistica, in proportie de 95% este privata, deci ajung la privat, este un ajutor direct acordat mediului privat. Mai mult, prin aceasta masura am reusit sa aducem la suprafata, la nivelul anului 2018, aproape 60% din industria care functiona la negru. Ne-au crescut cererile de clasificare cu peste 60% anul trecut si anul acesta aproape se mentine acest trend. Cu toate acele masuri pe care le-am luat pe sectorul turistic - avem cea mai mica fiscalitate raportata la toate tarile din UE si nu o spunem, noi o spune mediul privat (...) vorbim de impozitul specific, de TVA 5%, toate acestea se duc in investitii. Anul acesta avem in constructie peste 25 de hoteluri mari pe tot teritoriul Romaniei. Acestea nu vin din senin. Vin pentru ca Guvernul a luat niste masuri clare si concrete si da, este si o masura sociala. M-am intalnit cu oameni care au venit prima data la mare, am fost la munte si imi spuneam multi oameni ca pana acum nu si-au permis o vacanta ca sa vada ce frumuseti sunt in Romania. Este un lucru bun pe care Guvernul PSD l-a facut si cu care eu ma mandresc", a precizat ministrul Turismului.

Nu in ultimul rand, el a adaugat ca voucherele de vacanta nu sunt adresate doar sectorului bugetar, ci si sectorului privat, devenind atractive si pentru acest sector, dupa ce au fost eliminate toate taxele legate de CAS, CASS, singurul impozit fiind cel de 10%.

Citeste si:
Românii preferă voucherele: Trei nopți de vacanță în România la...
Românii preferă voucherele:...
Sursa foto: kitzzeh / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri