Ministerul Turismului nu renunta la sistemul voucherelor de vacanta acordate bugetarilor. Potrivit unui proiect de OUG, Guvernul vrea ca aceasta masura "cu efecte benefice asupra industriei turismului din Romania" sa fie prelungita pana pe 31 decembrie 2025. Se schimba, insa, valoarea voucherelor de vacanta si modul in care Ministerul Turismului vrea sa le acorde angajatilor.

De la 1 iulie 2017, atunci cand a intrat in vigoare sistemul voucherelor de vacanta si pana pe 30 iunie 2019, circa 1,2 milioane de romani, angajati ai institutiilor de stat sau ai societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar, au plecat in vacanta cu aceste tichete.

"Avand in vedere ca s-a constatat o aglomerare a unitatilor de cazare in sezon (in special in lunile iunie, iulie, august), pe de o parte, si un numar scazut de turisti in extrasezon, pe de alta parte, s-a decis incurajarea beneficiarilor sa opteze pentru o vacanta in extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanta ce pot fi utilizate exclusiv in perioadele aprilie-mai si octombrie-noiembrie", se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Turismului.

Pentru ca este o masura care si-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca aceasta masura sa fie prelungita pana la data de 31 decembrie 2025, se mentioneaza in actul normativ.

Angajatorii vor putea acorda anual, in perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2025, vouchere de vacanta, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat sau vouchere de vacanta valabile pentru utilizarea in extrasezon, in cuantum de 2.080 de lei, pentru un salariat, in functie de optiunea fiecarui salariat.

"Angajatii pot primi in cursul unui an calendaristic o singura categorie de vouchere de vacanta, vouchere de vacanta cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacanta pentru utilizare in extrasezon, in functie de optiunea beneficiarului exprimata pana la data de 1 noiembrie a fiecarui an pentru anul urmator. Aceasta optiune nu poate fi schimbata in decursul anului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Voucherele de vacanta pentru extrasezon nu pot fi utilizate pentru achizitia online a pachetelor de servicii turistice, cu exceptia situatiei in care unitatea afiliata implementeaza procese si proceduri operationale pentru identificarea acestora in momentul efectuarii platii. In aceste cazuri, unitatea afiliata trebuie sa instiinteze unitatea emitenta sa configureze caracteristicile suportului electronic in sensul efectuarii de plati online.

Proiectul de OUG reglementeaza faptul ca voucherele de vacanta vor fi emise doar pe suport electronic.

"Scaderea evaziunii fiscale prin determinarea beneficiarilor de vouchere pe suport electronic sa efectueze plati electronice, va avea drept efect principal scaderea nivelului economiei subterane, tranzactiile fiind, totodata, complet monitorizate si fiscalizate. Utilizarea platformelor digitale, accesibile de la distanta, disponibile 24 de ore din 24, fara limitari impuse de timpul de deschidere sau de izolarea geografica pentru plati, transferuri, investitii si tranzactii va ajuta la modernizarea sistemului", se arata in proiectul de OUG.

Actul normativ reglementeaza contraventiile si sanctiunile. "Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 luna la 3 luni sau cu amenda urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa conduca la realizarea unui profit material sau financiar : a) utilizarea de catre beneficiari a voucherelor de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu fac obiectul turismului intern; b) acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu fac obiectul turismului intern".

Companiile care vor accepta vouchere extra-sezon in alte perioade decat cele prevazute legal, vor fi sanctionate cu amenzi de peste 50.000 de lei si interzicerea pentru doi ani a acceptarii acestor vouchere.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri