Turistii care calatoresc in scopuri de business prefera in special hotelurile de patru stele, localizate cat mai aproape de zona lor de interes. Durata medie a unei calatorii de afaceri este de trei zile, iar tariful mediu pentru o noapte de cazare variaza intre 40 si 67 de euro, potrivit unei analize a companiei de turism GoTravel, specializata pe zona de turism corporate.

“Anul acesta preconizam o crestere de cel putin 12% a turismului de afaceri. Un trend ascendent va avea si componenta bleisure, ce va caracteriza turismul de business si in 2020”, declara Remus Visan, managing director GoTravel.

Principalul motiv al deplasarilor de afaceri il reprezinta participarea la sedinte, conferinte, congrese sau training-uri. Astfel, in 2019, cei mai multi turisti de business au fost inregistrati in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Iasi. In plus, topul destinatiilor de business a inclus Ploiesti si Mamaia.

“Am observat o crestere a turismului de business in judetul Constanta, iar hotelurile din statiunea Mamaia sunt in topul preferintelor oameniilor de afaceri. Hotelurile care functioneaza tot anul au un tarif mediu de 51 euro pe noapte. O cerere ridicata s-a inregistrat si pentru Ploiesti, cele mai solicitate fiind hotelurile din apropierea parcurilor industriale. Tarifele medii de 40 euro pe noapte, la un hotel de patru stele, sunt cele mai mici din zona de sud a tarii”, mai adauga Remus Visan.

In turismul de business, principalul criteriu de alegere a hotelului este localizarea acestuia. Dintre turisti, 81% au fost romani, restul de 19 procente fiind oameni de afaceri straini. In plus, aproximativ 70% din clientii de business aleg hotelurile de patru stele, deoarece acestea au sali de conferinte si gazduiesc evenimente de afaceri.

Intr-un clasament al tarifelor medii pentru o noapte de cazare, Bucurestiul este urmat de Craiova si Cluj-Napoca, cu 54 euro pe noapte, respectiv 52 euro pe noapte. In schimb, daca este luat in calcul cel mai bun raport calitate-pret, Timisoara si Iasiul depasesc celelalte destinatii de business, cu un tarif mediu de 50 euro pe noapte la hotelurile de patru stele.

“In Bucuresti, 76% din rezervari au fost efectuate la hotelurile de 4 stele din zona de nord si din vecinatatea aeroportului, aici fiind, de altfel, si districtul financiar al orasului. La polul opus s-au aflat hotelurile din zona de sud sau cea centrala. Dar daca va aparea un al doilea pol de afaceri in sudul Bucurestiului, cu siguranta se va schimba si comportamentul turistului de business. Capitala este cea mai scumpa in privinta tarifelor, in medie o noapte de cazare ajunge la 67 de euro, la un hotel de patru stele”, spune Remus Visan.

Citeste si:
De la AI la FMCG: croatul care a adus lanțul Submarine Burger în...
De la AI la FMCG: cine este...

Compania de turism GoTravel are in portofoliul sau peste 320 de clienti corporate, din Romania si strainatate. In 2019, agentia a inregistrat o cifra de afaceri de 27 milioane de euro, iar pentru anul in curs estimeaza afaceri de 31 milioane de euro. GoTravel, fondata in 1991, a fost prima agentie de turism din Romania care a folosit sistemele GDS/CRS Amadeus si una dintre primele opt licentiate IATA. Compania are o filiala si in Republica Moldova, la Chisinau.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri