Îți place să călătorești, însă buletinul nu îți mai este suficient? Află din rândurile de mai jos care sunt pașii pentru obținerea pașaportului.

Ce tip de pașaport ți se potrivește

Pașaportul electronic simplu

Valabilitatea este de zece ani, iar obținerea lui costă 258 de lei. În cazul minorilor mai tineri de 12 ani, acest document este valabil vreme de trei ani și este în valoare de 234 de lei.

Pașaportul poate fi gata în 15 de zile lucrătoare, dar conform site-ului Ministerului Afacerilor Interne, timpul de așteptare a fost redus la 10 zile. În plus, acesta poate fi livrat acasă sau ridicat de la fața locului.

Pașaportul simplu temporar

Dacă e cazul unei călătorii urgente, atunci este nevoie de pașaport simplu temporar. Eliberarea acestuia poate dura de la două ore până la trei zile. Documentul este valabil 1 an și costă 96 de lei.

Pașaportul pentru românii stabiliți în străinătate

Diferența dintre acesta și cele mai sus menționate este domiciliul înscris pe pașaport, iar cererea pentru acesta se depune la ambasada României din țara respectivă. Eliberarea acestuia durează mai mult, până la 45 de zile lucrătoare pentru statele din UE. În cazul statelor terțe în raport cu Uniunea Europeană, eliberarea documentului durează 60 de zile lucrătoare.

Retail jobs

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt:

 • Cartea de identitate în original;
 • Dovada faptului că ai plătit taxele cetățenești, menționate mai sus;
 • Pașaportul anterior care a expirat (dacă este cazul).

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru minorii sub 14 ani sunt următoarele:

 • certificatul de naştere al copilului, în original;
 • actele de identitate ale parinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
 • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
 • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există;
 • în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice se depun personal de către persoanele care au împlinit 18 ani sau minorul căsătorit în condițiile legii, în ţară, la serviciile publice comunitare de paşapoarte în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, iar în strainătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Citeste si:
MApN anunță o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari
MApN anunță o nouă campanie...

În cazul în care solicitanții paşapoartelor simple electronice nu se pot prezenta la serviciile publice comunitare de paşapoarte în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte.

Unde pot fi achitate taxele pentru eliberarea pașaportului

Costurile eliberării unui pașaport pot fi efectuate după cum urmează:

 • Online, către conturile Instituțiilor Prefectului;
 • Prin transfer bancar către conturile Instituțiilor Prefectului. Dovada efectuării tranzacției online durează maximum o zi;
 • La caseriile unităților CEC Bank;
 • Cash la casieriile aceleiași Trezorerii a Statului;
 • Prin mandat poștal la unul dintre Oficii.

Bineînțeles, trebuie menționat în documentul de plată: numele complet și CNP-ul, tipul pașaportului, codul IBAN, denumirea instituției („Trezoreria operativă” și numele județului) și suma cu pricina.

Citeste si:
Marcel Ciolacu dă vina pe prețul la energie pentru inflația în...
Marcel Ciolacu dă vina pe...

Programare online pentru pașaport

Deaorece timpul este prețios pentru fiecare dintre noi, există posibilitatea efectuării programării online pentru eliberarea pașaportului.

Programarea se poate face accesând link-ul https://epasapoarte.ro/, iar ora programării este respectată. Prin urmare, nu sunt admise întârzieri.

Statusul pașaportului

În aceeași idee, a salvării timpului, autoritățile au creat o platformă prin care poate fi verificat statusul pașaportului. Acesta poate fi accesat la link-ul https://epasapoarte.ro/verifica/.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri