Conform unui studiu realizat la începutul acestei săptămâni de platforma de rezervări hoteliere TravelMinit.ro, 86% dintre hotelieri consideră că epidemia de coronavirus constituie o amenințare reală pentru turism. Hotelierii au înregistrat un număr considerabil mai mic de rezervări pentru lunile martie și aprilie, iar în ultima săptămână s-au înregistrat și primele anulări de sejururi.

Hotelurile de peste 50 de camere sunt cele mai afectate, în special dacă se află și în orașele mari din România unde deja s-au înregistrat cazuri de Coronavirus. Pensiunile și hotelurile de mici dimensiuni au declarat că încă nu se resimte impactul virusului în rezervări.

Ce măsuri iau proprietarii de pensiuni și hotelierii

Conform studiului, pentru a crește numărul de rezervări pentru lunile aprilie - mai, hotelierii sunt deschiși implementării unor politici flexibile de rezervare:

  • 41,3% dintre hotelieri sunt dispuși să prelungească perioada de plată a avansului,
  • 36,2% dintre hotelieri să ramburseze avansul plătit integral/parțial într-un termen stabilit,
  • 34,6% dintre hotelieri chiar ar renunța la avans pentru a crește numărul rezervărilor.

Rezervări în România fără avans și cu anulare gratuită

În acest moment există peste 2.600 de unități de cazare care pot fi rezervate fără plata vreunui avans și sunt 100% rambursabile. Spre deosebire de alți ani în care rezervările pentru perioada Paștelui și mini-vacanța de 1 mai erau deja încheiate la finalul lunii martie, în acest an hotelierii chiar acceptă plata vacanțelor de Paște / 1 Mai folosind vouchere de cazare.

Paștele și 1 mai, cea mai mare scădere înregistrată

Cea mai mare scădere a numărului de rezervări față de aceeași perioadă a anului trecut a fost constatată pentru perioada Paștelui (76,7%), urmată de mini-vacanța de 1 mai și sezonul de vară. Se observă, astfel, că turiștii tind să fie reticenți cu privire la vacanțele din perioada imediat următoare, însă se mențin optimiști cu privire la sezonul de vară. 86% dintre hotelieri consideră că cele mai afectate perioade sunt luna martie și aprilie.

Retail jobs

Anulările au fost în marea majoritate din partea turiștilor români (79,1%), iar 66% dintre partenerii care au răspuns studiului Travelminit consideră că nu există posibilitatea de a revinde camerele rămase libere după anulări.

Ce planuri de călătorie își fac românii pentru perioada următoare

Dacă înainte de răspândirea coronavirusului în Europa, 90% dintre clienții platformei Travelminit.ro aveau intenția de a călători în țară sau în străinătate, în prezent, mai puțin de jumătate ar mai lua această decizie. În plus, 41,3% dintre turiștii care au răspuns la studiu efectuat de Travelminit.ro ar alege călătoriile doar pe teritoriul României, 20,5% au declarat că ar face deplasări atât interne, cât și externe, iar 36,6% nu mai au nicio intenție de a călători în perioada următoare.

De altfel, 84,3% dintre respondenți au și anulat cel puțin o rezervare din cauza răspândirii coronavirusului, 55,2% dintre vacanțele anulate fiind în străinătate, 36,1% pe teritoriul României, iar în 8,7% dintre cazuri rezervările anulate erau atât în țară, cât și externe.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.700 de persoane, începând de marți, 10 martie și până joi, 12 martie.

Citeste si:
RADET NU mai avea acord sa deruleze lucrari in Aleea Compozitorilor
Brigada Rutiera, despre cazul...

Travelminit.ro este unul dintre jucătorii de pe piața rezervărilor hoteliere din România care acceptă și plata prin vouchere de vacanță. Oferta Travelminit.ro conține 4.000 de proprietăți din România, printre care hoteluri, pensiuni, apartamente, case de oaspeți, cabane și campinguri din toate regiunile țării. Platforma a înregistrat peste 620.000 de înnoptări în 2019 și o valoare totală a rezervărilor de 13 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri