Unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din Israel s-a redeschis. Cum poți vizita

În contextul încetinirii gradului de răspândire a pandemiei, Israelul accelerează implementarea măsurilor de relaxare și anunță redeschiderea anumitor biserici și locuri de rugăciune. Astfel, unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din Israel, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, s-a redeschis vizitatorilor la începutul acestei săptămâni.

Timp de două luni și jumătate toate lăcașurile de cult din Israel au fost închise pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Deschiderea bisericilor a venit și cu reguli de siguranță, astfel că autoritățile bisericești au limitat intrarea în lăcașurile de cult la 50 de persoane în același timp, solicitându-le să păstreze distanța socială și să evite atingerea obiectelor de cult. Păstrarea distanței sociale este obligatorie în interiorul bisericilor, la fel si purtarea măștii de protecție.

Repornirea turismului în Israelul

Pe măsură ce răspândirea noului coronavirus a încetinit pe teritoriul țării, autoritățile israeliene au redeschis treptat școlile, piețele, parcurile naționale și, începând cu 3 mai, au repornit turismul intern.

Au fost deschise inițial pensiunile de mici dimensiuni și apoi hotelurile medii. Totul s-a făcut gradual și ultima fază a redeschiderii este prevăzută pentru a doua săptămână a lunii iunie, când se vor redeschide și mall-urile, teatrele și cinema-urile.

Reguli noi pentru vizitarea lăcașurilor de cult

Vizitarea tuturor bisericilor din Israel se va face respectând o distanță de minimum 2 metri între persoane, pentru a se evita orice posibil contact fizic între acestea.

Citeste si:
Israelul a lansat noi lovituri aeriene împotriva Hamas în Gaza
Israelul a lansat noi...

Se recomandă și evitarea atingerii sau sărutării icoanelor, pietrelor, veșmintelor sau a personalului din biserică. De asemenea, autoritățile bisericești care administrează lăcașurile de cult au confirmat faptul că momentan se permite vizitarea simultană a bisericii pentru un număr de doar 50 de persoane.

Nu va fi permis accesul în biserici celor care prezintă simptome de febră sau care nu poartă mască de protecție. Primii credincioși au trecut deja pragul celor două biserici, respectând regulile impuse.

Bisericile au fost închise în luna martie și au rămas închise chiar și în perioada Sărbătorilor Pascale. Cu toate acestea, slujbele oficiate au fost transmise online și urmărite de peste 60.000 de credincioși din toată lumea. Israelul a raportat 16.720 de cazuri de infectare cu COVID-19, 280 de decese și peste 14.200 de oameni vindecați, fiind unul dintre statele cu cea mai mică rată de mortalitate datorată acestui virus.

Israelul este una dintre destinațiile importante de călătorie pentru turiștii români, apreciată pentru pelerinajele organizate aici. Aproape 100 de zboruri săptămânale leagă acum Tel Aviv și Eilat de principalele aeroporturi din România - București, Timișoara, Cluj, Iași și Sibiu. Anul 2019 comparativ cu 2016 a înregistrat o creștere cu 157% a turiștilor români, iar perspectivele rămân pozitive și pentru 2020, când peste 135.000 turiști români sunt așteptați la destinație.

Citeste si:
Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, datoare cu milioane de...
Biserica Sfantului Mormant...

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri