1 Iulie 2020

Planul de redresare economică: Guvernul a publicat măsurile de sprijin pentru domeniile HoReCa și turism



Planul de redresare economică gândit de guvernul României a fost făcut public. Acesta conține și pașii pe care autoritățile intenționează să îi urmeze pentru sprijinirea reluării activităților economice în cele mai afectate domenii, cum ar fi HoReCa și turism.

Printre măsurile menționate în Planul de redresare economică se numără următoarele:

  • Acordarea unor granturi în valoare de 125.000 de euro/companie în turism, HoReCa sau transporturi. Suma acordată este menită să acopere cheltuieli cu privire la stocuri, datorii sau furnizori. De asemenea, Guvernul a gândit ca această sumă să substituie și lipsa evenimentelor offline și mutarea acestora în online, unde interacțiunea și profitul survenite nu sunt aceleași.
  • O a doua măsuri presupune încurajarea programului flexibil pentru anagajații din HoReCa. Inițiativa va prinde contur prin intermediul programului SURE.

Dragoș Anastasiu, proprietarul Green Village, Sfântu Gheorghe, este cel care a declarat, în cadrul unui webinar, că programul flexibil ar fi, deopotrivă, un beneficiu pentru angajați și pentru angajator. Angajații ar putea să lucreze într-un restaurant doar 4 ore pe zi, ulterior, putând pleca spre un alt loc de muncă. Iar, în acest context, angajatorului i-ar fi mai ușor să suporte cheltuielile cu angajații, care sunt cele mai mari la nivel de companie.

Vezi și: Dragoș Anastasiu: Chiar dacă vine un al doilea val, nu va mai fi un lockdown

  • O a treia măsură, specifică domeniilor HoReCa și turism, este introducerea unor direcții de sprijin suplimentar pentru lucrătorii sezonieri. Spre exemplu, angajații de pe litoralul românesc lucrau șase luni pe an, iar în celelalte șase se aflau în șomaj tehnic.
  • O a patra măsură presupune continuarea șomajului tehnic pentru angajații din domeniile care au încă activitatea suspendată. În acest caz, intră restaurantele, care nu vor fi deschise la 1 iulie, cum era preconizat.
  • În plus, Guvernul pune la bătaie un grant între 50.000 și 200.000 de euro pentru investiții în turism, care să vizeze achiziția unor noi echipamente sau tehnologii de ultimă generație.
  • Digitalitarea IMM-urilor, inclusiv cele din HoReCa sau Turism, reprezintă o următoare direcție, pentru care Guvernul alocă un grant între 30.000 și 100.000 de euro pe proiect. Aceasta implică achiziționarea unor echipamente IT sau automatizarea fluxurilor tehnologice.
  • Nu în ultimul rând, educația digitală pentru angajați este un alt punct al Planului de redresare economică. Și pentru acesta, Guvernul acordă un grant între 30.000 și 100.000 de euro pe proiect.
Măsurile pentru aeroporturi

Guvernul nu a omis importanța aeroporturilor, prin urmare, măsurile care se referă strict la infrastructura aviatică presupun:

  • Extinderea și construirea de terminale pentru pasageri sau pentru zone cargo.
  • Crearea de legături inter-modale între infrastructurile aeriană, feroviară și rutieră.

Ținând cont de amânarea următoarei serii de măsuri de relaxare, multe dintre companii vor fi nevoie să funcționeze la capacitate redusă sau chiar deloc. În acest context, Guvernul estimează o scădere a PIB-ului României cu 1,9% pentru anul 2020. Cu toate acestea obiectivul Planului de redresare economică este ca PIB-ul României pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare să ajungă la 87% din media Uniunii (metodă folosită pentru a calcula o rată de schimb alternativă între monedele a două țări), până în anul 2025.



Citeste si